Дома Твој готвач Како да го распоредите мезето за да изгледа како дело од кетеринг?...

Како да го распоредите мезето за да изгледа како дело од кетеринг? 7 идеи за попразничен и елегантен изглед на свечената маса

361
0

Како да го распоредите мезето за да изгледа како дело од кетеринг? 7 идеи за попразничен и елегантен изглед на свечената маса

Празничното мезе е првото нешто што гостите го гледаат на масата, па изгледот на оваа услуга го одредува тонот и може да ја „подигне“ атмосферата штом ќе се чуе првото „Happy Glory“. И мора да изгледа што е можно подобро!

Постојат многу мали трикови за совршено „редење“ на порциите мезе на свечената маса кои оставаат одличен впечаток и изгледаат декоративно.

Оние кои се особено талентирани се способни да го подготват празничното предјадење така што да изгледа како дело на професионален кетеринг, но помалку талентираните никогаш не успеваат да ги „состават“ предјадењата така што ќе бидат целосно задоволни… затоа што не ги знаат овие трикови.

  1. Користете поголеми чинии или дрвени даски

Дали сте забележале дека во луксузните ресторани чиниите се секогаш толку големи што дури и обилниот оброк изгледа мал? Станува збор за тоа големата подлога секогаш да изгледа попразнично.

Тркалезни дрвени даски или поголеми керамички послужавници се идеални , додека помалите садови може да изгледаат како да сте истуриле храна врз нив. Денес, по ниски цени можете да најдете многу убави штици и чинии, украсени или намалени, кои изгледаат совршено соодветни за празничен момент во домот.

  1. Движете се од центарот кон надвор.

Поставете доминантен елемент во средината, како што е шолја со сос, топчиња од сирење или декоративна ролна. Од таа точка, направете кругови: месни производи, потоа сирење и на крај зеленчук, како елегантно исечени стапчиња црвена пиперка итн.

  1. Сечењето е половина од битката!

Кога правите мезе за празничниот оброк, внимавајте на обликот и аголот под кој го сечете

Секако, обликот на порцијата исто така придонесува за изгледот на масата, и погрижете се сè да исечете тенко за да имате доволно за повеќе чинии, и сè да биде со иста форма, под незабележлив агол.

Исечете го сирењето на еднакви коцки или триаголници бидејќи уредноста веднаш остава впечаток на професионализам.

  1. Не мешајте, туку групирајте се.

Не дистрибуирајте сè наизменично, т.е. не мешајте чај со сирење итн. Попаметно е да направите „блокови“ од еден прехранбен производ.

На пример: блок кулен, потоа блок сирење, па блок мортадела. На овој начин изгледа и пополно и побистро.

  1. Боите се многу важни.

Мудро комбинирајте ги прехранбените бои додека го „склопувате“ предјадењето.

За мезето да изгледа живо и привлечно, погрижете се на чинијата да бидат претставени следните бои:

црвена (кулен, пиперка),

бело или жолто (сирење),

темно (маслинесто) и

зелена (рукола, копар, кисели краставички, магдонос).

Секогаш додавајте свеж зеленчук или билки како гарнир. Само една шака рукола може сè да промени.

  1. Малите нешта прават голема разлика.

Ставете ги маслинките во сад, не расфрлани во овалот.

Исечете ги киселите краставички на тенки стапчиња, а не на прстени.

Домашниот крем или ајвар во чаша со лажица изгледа како специјалитет.

Држете ги сите солени ролни што е можно помали за да изгледаат поелегантно.

Обрнете внимание на контрастите во однос на бојата (не големината) на храната, затоа комбинирајте мали црвени чери домати со жолто сирење и зелени маслинки.

Додадете прстен од виолетов кромид или парче текстурирани јаткасти плодови, како ореви или бадеми, тука и таму.

  1. Ролатите секогаш изгледаат празнично

Наместо само да ги редите месните производи на чинија, поефикасно е да правите ролни од нив.

Ако сте загрижени дали ќе имате доволно солени предјадења, секогаш е добра идеја да направите декоративни ролни . На пример, премачкајте малку крем сирење врз тенки листови шунка, ставете стапче кисели краставички во средината, замотајте ги и исечете ги на парчиња со големина на залак.

Ако имате чепкалки за заби (идеално декоративни) за да ги прободете една или дури и друга, уште подобро! Изгледа како дело на професионалец, а не ви требаат повеќе од 10 минути за една рунда ролни.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име