Дома Живот Живеела 117 години, а сега нејзината тајна е откриена: Поради една храна,...

Живеела 117 години, а сега нејзината тајна е откриена: Поради една храна, имала „дигестивен систем за новороденче“

523
0

Живеела 117 години, а сега нејзината тајна е откриена: Поради една храна, имала „дигестивен систем за новороденче“

Родена на 4 март 1907 година во Сан Франциско, САД, таа живеела во Шпанија од осумгодишна возраст. Марија Брањас Морера, чии родители се Каталонци, предизвика голем научен интерес откако почина во август 2024 година.

Осумнаесет месеци, сè до нејзината смрт во сон минатата година на 117-годишна возраст, Марија Брањас Морера беше најстарата жива личност во светот.

Научниците, обидувајќи се да ја откријат тајната на нејзината долговечност, го анализирале микробиомот на нејзините црева и ги објавиле резултатите во научен труд. Иако студијата сè уште не е рецензирана, таа дава интересен увид во навиките во исхраната и начинот на живот што би можеле да придонесат за подолг животен век.

Анализата на нејзините гени и микробиом покажа дека нејзините клетки функционираат како да се 17 години помлади од нејзината вистинска возраст. Студијата покажа дека таа имала исклучително здрав дигестивен систем со високо ниво на бифидобактерии – корисни бактерии кои живеат во нашиот дигестивен тракт. Според истражувачите, нејзиниот микробиом „ сличил на микробиомот на новороденчиња “.

Разновидност и рамнотежа на микробите во цревата

Пред смртта, таа изјавила дека својата долговечност ја должи на повеќе фактори – не пушела ниту пиела алкохол, шетала секој ден, јадела многу овошје и зеленчук и консумирала три јогурти секој ден. Била опкружена со пријатели и семејство и избегнувала „токсични луѓе“.

„Како диететичар и нутриционист, фасцинирана сум од исхраната на стогодишниците и суперстогодишниците (лица на возраст од 110 години и повеќе, ур.)“, вели д-р Меган Роси, основач на платформата „Доктор за здравје на цревата“ и истражувач на Кингс колеџ во Лондон. „Принципите што ги следеше Морера во голема мера го поддржуваат здравјето на цревата, а едно од најважните откритија на студијата беше разновидноста на нејзините цревни бактерии. Денес, ова се смета за еден од најдобрите индикатори за здравјето на дигестивниот систем“, рече таа.

Луѓето со поголема разновидност и рамнотежа на микроби во цревата имаат помал ризик од околу 70 хронични заболувања, од срцеви заболувања до дијабетес тип 2, бидејќи секој вид бактерии во телото игра различна улога. „Ако имате разновидна заедница на микроорганизми, тоа значи дека имате поширок спектар на „вештини“. Тие извршуваат различни функции што му помагаат на вашето тело“, објаснува д-р Роси. Затоа експертите веруваат дека здравите црева придонесуваат за долговечност – заштитувајќи нè од болести кои се почести во староста и можат да ни го скратат животот. Кога се разгледува случајот на Мери, треба да се имаат предвид две работи.

Среќа, добри гени, но и здрава рамнотежа во животот

Прво, како што самата рече, имала среќа и добри гени. Второ, не пресудувал само еден фактор, туку комбинација од навики во исхраната и начинот на живот што ѝ овозможиле да живее толку долг живот. Можеби изгледа примамливо да се заклучи дека „ако јадете три јогурти дневно, ќе живеете подолго“, но реалноста е многу посложена. Д-р Роси истакнува дека не е само јогуртот корисен, туку и цела низа ферментирани намирници, како што се кефирот, кимчито и киселата зелка, за кои е докажано дека се корисни за здравјето на цревата.

„Знаеме дека ферментираната храна ја зголемува разновидноста на микробиомот, а некои истражувања покажаа и дека ги намалуваат маркерите на воспаление во телото“, вели тој. Воспалението е поврзано со бројни здравствени проблеми, вклучувајќи атеросклероза, рак, метаболички нарушувања, срцеви заболувања, дебелина и хронични белодробни заболувања. Иако се потребни повеќе истражувања, нутриционистите веруваат дека ферментираната храна може да помогне во намалувањето на ова воспаление. Но, како е јогуртот поздрав од, да речеме, обичното млеко?

„Кога одредени бактерии се додаваат во кравјото млеко за да се направи јогурт, овие бактерии ја менуваат структурата на протеините и шеќерите во млекото. Тие ја разградуваат лактозата и создаваат органски киселини кои имаат голем број позитивни здравствени ефекти. Тие исто така ги претвораат протеините во таканаречени биоактивни супстанции, за кои се смета дека помагаат за здравјето на срцето. Затоа, ферментацијата создава активни супстанции што не би ги добиле само со консумирање млеко“, објаснува Роси.

Здравјето на цревата е маратон, а не спринт

Сепак, не сите јогурти се создадени еднакви. Изберете обичен, незасладен јогурт со висока концентрација на живи култури и без емулгатори. „Ако ја погледнеме нејзината исхрана, ќе видиме дека таа следела медитеранска исхрана . Луѓето со здрави црева имаат тенденција да јадат разновидна растителна храна од шест групи што ги нарекувам „Супер шест“. Тие се: интегрални житарки (киноа, пченица, овес), зеленчук, овошје, јаткасти плодови и семиња, билки, мешунки – секоја група обезбедува различни хранливи материи. За добри бактерии во вашите црева, двата најважни принципи за здрав микробиом се – јадете храна од таа група поголемиот дел од денот и редовно консумирајте ферментирана храна.“

Тој додава дека таквата диета е прашање на начин на живот , а не краткорочно решение. „Откако ќе ја стекнете навиката, лесно е да се одржува, но вистината е дека прекинувањето на внесувањето на различни билки може да го промени вашиот микробиом за само неколку дена. Здравјето на цревата е маратон, а не спринт“, вели таа.

Умерената физичка активност носи бројни здравствени придобивки и го намалува ризикот од сериозни болести како што се срцев удар и мозочен удар, дијабетес тип 2 и рак. Истражувањата покажуваат дека вежбањето промовира разновидност на корисни микроорганизми во цревата, дополнително зајакнувајќи го здравјето на дигестивниот систем. Д-р Роси објаснува како физичката активност го подобрува протокот на крв во дигестивниот тракт и помага при редовно празнење на цревата, осигурувајќи дека храната редовно се превртува и со тоа обезбедувајќи хранливи материи за микробите. „Цревата се всушност мускул, па движењето му помага да работи и снабдува микроби“, рече таа, како што објави telegram.hr.

Таа избегнуваше токсични врски и луѓе

Колку и да понекогаш сакаме чаша вино, алкохолот ги прави цревата „пропустливи“. Една од клучните улоги на цревата е да дејствуваат како бариера – одлучувајќи што може да помине во крвотокот. „Кога се консумира премногу алкохол , оваа бариера се распаѓа, дозволувајќи штетните супстанции да влезат во крвотокот и да предизвикаат воспаление. Дури и една чаша вино може да предизвика воспаление од ниско ниво во телото“, рече таа.

Стресот од токсичните врски , исто така, му штети на микробиомот, па затоа Морера беше мудро да ги избегнува. Постои сè поголем број докази што го поврзуваат здравјето на цревата со менталното здравје. Храната што ја јадеме може да има моќен ефект врз нашето расположение. Зголемените нивоа на кортизол, хормонот на стрес , можат да го нарушат микробиомот и да ја зголемат цревната пропустливост, што доведува до лошо варење.

Исто така, постои теорија дека некои луѓе се буквално токсични. „Постојат сè повеќе докази дека споделуваме микроорганизми со оние со кои сме во контакт – затоа што покрај цревниот микробиом, имаме и микробиом на кожата. Откриено е дека цимерите, дури и ако не се во роднинска врска, споделуваат микроорганизми . Можеби дури и ги споделуваме со луѓе со кои се возиме во ист автобус. Можеби не само затоа што Морера го избегнува стресот како што прават некои луѓе. Тие ги одгледуваат своите лоши микроорганизми“, рече д-р Роси

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име