Чудото од едно јајце: Рецепт за брза торта што никогаш не разочарува
Ако почнете да ги прелистувате тетратките со рецепти на вашата мајка, сигурно ќе ве привлече привлечениот наслов – „Чудото од едно јајце“.
Рецептот за едноставна торта е составен од состојки што обично секогаш ги имате во вашата кујна и чие подготвување е потребно само малку време.
Чудото од едно јајце – состојки:
За бисквитот:
1 јајце
1 чаша шеќер
1 чаша мелени ореви
1 чаша млеко
1/2 чаша масло
1 чаша брашно
1 прашок за пециво
За кремот:
1 пудинг од ванила
3 дл млеко
2 лажици шеќер
15 гр путер
Чудото од едно јајце – подготовка:
Изматете го јајцето и додадете половина чаша шеќер и продолжете да мешате или да матите со жица за матење додека не добиете густа кремаста текстура. Потоа додадете го млекото и постепено додавајте го остатокот од шеќерот додека мешате. Потоа измешајте го маслото, потоа додадете ги оревите со лажица и измешајте сè заедно, и на крај измешајте го брашното измешано со прашок за пециво со лажица.
Истурете ја смесата во намастен и набрашнет плех за печење. Печете во рерна претходно загреана на 180 степени околу 20 минути. Пандишпанот мора да биде сочен, па затоа е важно да не се препече. По 15 минути печење, слободно проверете ја средината на пандишпанот со чепкалка за заби. Доколку нема траги од смесата на чепкалката за заби, можете да го извадите од рерна.
Започнете со подготовка на кремот. Одвојте 1 дл млеко и додадете го пудингот и шеќерот, а остатокот од млекото ставете го во тенџере да зоврие. Намалете ја температурата и полека додадете го подготвениот пудинг во врелото млеко, мешајќи постојано. Кога сè ќе зоврие, тргнете го од оган и оставете го да се олади, потоа додадете го путерот и добро измешајте сè со миксер.
Додадете крем во изладениот пандишпан и наросете со додатоци по ваш избор – рендано чоколадо, мелени колачиња, цимет, мелени ореви… Ако не ви се допаѓаат кремовите за пудинг, ставете шлаг врз колачот пред сервирање и повторно наросете со посакуваните додатоци.








