Дома Здравје Црниот дроб го обожава овој сок, пијте го наутро

Црниот дроб го обожава овој сок, пијте го наутро

1123
0

Црниот дроб го обожава овој сок, пијте го наутро

Експертите го нарекуваат црниот дроб лабораторија на нашето тело, и затоа е многу важно тој да биде здрав.

Ја прашавме Ивана Ѓуровиќ, диететичар-нутриционист, кои природни сокови и лековити намирници ги сака нашиот црн дроб, а еве што таа предложи.

На прво место, нашиот соговорник издвојува сок од морков или рендан морков, особено ако имате замастен црн дроб.

„Сокот од морков или ренданиот морков се одлични за состојби на замастен црн дроб и треба да се консумираат на празен стомак. Исто така, нашиот црн дроб ги сака лимоните, медот од костен, доматите, цвеклото и суровите стебла од глуварче, кои треба да се јадат околу 10 до 15 пати на ден. Јадете што е можно повеќе во период од три недели, со што ќе се поттикне регенерацијата на црниот дроб. Јадете спанаќ што е можно почесто како салата“, вели Ивана Ѓуровиќ.

Црниот дроб се наоѓа во горниот десен дел од абдоменот. Има три страни: горната, која е испакната, долната, која лежи на дебелото црево и желудникот, и последната, каде што црниот дроб е споен со дијафрагмата. Спојот на горната и долната страна го претставува работ на црниот дроб, кој лесно се чувствува кога црниот дроб е зголемен или спуштен.

Сокот од ротквица е исто така одличен за црниот дроб.

Дозволено е да се пие максимум една лажичка од овој сок дневно, што го поттикнува елиминирањето на мастите.

Сокот од свежи листови од зелка е исто така многу ефикасен, бидејќи го стимулира регенерирањето на црниот дроб.

„Мојата препорака се и сливи, т.е. компот од сливи. Се подготвува со варење на сливите 10 минути на тивок оган. Јадете 10 варени сливи три пати на ден, 15 минути пред оброците. Лекот трае 12 дена и го поттикнува отстранувањето на мастите од црниот дроб. Доколку е потребно, повторете го лекот по три месеци.“

Црвениот кромид е добар и за црниот дроб, а вака се подготвува лековитиот еликсир.

„Петнаесет лажички ситно сечкан кромид, шест лажички мед и две лажички пелин ставете во еден литар бело вино, добро протресете неколку пати и земете по две лажички пред јадење. Доколку е потребно, повторете го лекот по шест месеци“, советува Ивана Ѓуровиќ.

Црниот дроб, исто така, го сака сокот од мелена или варена артишок бидејќи ја регулира неговата работа, ја прави посилна и го поттикнува елиминирањето на мастите.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име