Дома Здравје Храна што трае и ви помага да останете здрави: 10 најдобри избори...

Храна што трае и ви помага да останете здрави: 10 најдобри избори за стабилно ниво на шеќер во крвта

323
0

Храна што трае и ви помага да останете здрави: 10 најдобри избори за стабилно ниво на шеќер во крвта

Доколку го следите нивото на шеќер во крвта, нутриционистите советуваат која храна секогаш вреди да ја имате при рака бидејќи има долг рок на траење и помага во одржувањето на стабилна енергија.

Чувањето на храна што не се расипува при рака може да биде одличен начин да ги намалите одењата во продавница и да се осигурате дека ги имате сите состојки што ви се потребни за да подготвите хранливи оброци. Дополнително, многу замрзнати или конзервирани јадења имаат минимално влијание врз нивото на шеќер во крвта , што ги прави особено корисни ако треба да внимавате на овој проблем.

„Хелтлајн“ наведува 10 намирници кои секогаш вреди да ги имате во вашата остава.

  1. Сушен или конзервиран наут

Наутот е популарен во голем број јадења. Иако содржи јаглехидрати, тој е исто така богат со растителни влакна, протеини и масти – што помага да се намали нивното целокупно влијание врз нивото на шеќер во крвта. Оваа вкусна храна е заситувачка алтернатива на месото и може да се додаде во супи, салати и пржени јадења. Ако ви треба инспирација за оброк со наут, погледнете овде .

  1. Конзервирани домати

Конзервираните домати можат да додадат вкус на различни јадења, вклучувајќи супи и чорби. Тие се исто така богати со антиоксиданси, како што е ликопенот, кој може да го подобри здравјето на срцето. Тие исто така имаат релативно малку јаглехидрати, па затоа имаат минимално влијание врз нивото на шеќер во крвта.

  1. Путер од кикирики

Путерот од кикирики е ефтин извор на здрави протеини, масти и влакна , а исто така има и ниска содржина на јаглехидрати. Можете да го намачкате на тост или крекери, да го изблендирате во смути или да го користите како намаз за сос од јаболка или свежи моркови. Исто така е одличен во солени јадења како што се пржени јадења инспирирани од тајландската кујна.

  1. Ф’стаци

Ф’стаците се јаткасти плодови кои се полни со здрави протеини и масти. Тие се исто така богати со растителни влакна и служат како крцкав додаток во салати или можат да се згмечат за да се похува риба или пилешко.

  1. Чиа семе

Семето од чиа го подобрува варењето бидејќи е богато со растворливи влакна и формира желатин во цревата , што помага во забавување на варењето и спречува ненадејни скокови на шеќерот во крвта.

  1. Замрзнати бобинки

Бобинките како малините имаат релативно малку шеќер и многу растителни влакна во споредба со другите овошја како бананите или јаболката, па затоа имаат помало влијание врз нивото на шеќер во крвта. Плус, тие се полни со хранливи материи и антиоксиданси кои го поттикнуваат здравјето.

Shutterstock

  1. Замрзнат карфиол

Карфиолот е разноврсна состојка што може да замени пире од компири, ориз, па дури и одредени прилози како тестенини. Неговиот благ вкус го прави одлична замена за скробните јаглехидрати.

  1. Киноа

Киноата е житачка целина со вкус и текстура слични на кафеавиот ориз. Сепак, има повеќе протеини и влакна – и помалку вкупни јаглехидрати – од кафеавиот ориз, што ја прави идеална за луѓе со дијабетес.

  1. Конзервирани печурки

Конзервираните печурки, кои имаат поблаг вкус од свежите сорти, обезбедуваат хранлив поттик на безброј јадења и се особено популарни во супи и пржени јадења.

  1. Темно чоколадо

Темното чоколадо е одличен десерт за луѓето со дијабетес – а колку е потемно толку подобро, бидејќи чоколадото со поголема содржина на какао обично содржи помалку додаден шеќер. Какаото е исто така богато со растителни влакна и здрави масти.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име