Храна што го зголемува шеќерот побрзо од чоколадото
Можеби мислите дека сте ги елиминирале сите штетни работи од вашата исхрана, но колбасите, кои многумина не ги поврзуваат со шеќер, можат да предизвикаат сериозни скокови на гликозата во крвта.
Многумина кои се обидуваат да го контролираат шеќерот во крвта се фокусираат исклучиво на исклучување на бонбони, сокови и други очигледни извори на шеќер.
Сепак, постои една храна која ретко се поврзува со скокови на гликоза и се наоѓа во многу домаќинства, а тоа е колбасот.
Иако изгледаат безопасни кога станува збор за шеќер, мали количини шеќер често се додаваат во процесот на производство на колбаси.
Зошто се додава шеќер во колбасите?
Ова се прави за да се подобри вкусот, да се добие поубава боја и да се продолжи рокот на траење. Иако овие количини може да изгледаат занемарливи, тие можат да имаат значителен ефект, особено кога се комбинираат со мастите и адитивите што нормално се наоѓаат во преработеното месо.
Неочекувани последици
Резултатот? Ненадеен скок на шеќерот во крвта, но и потенцијално зголемен глад, што го отежнува контролирањето на апетитот и телесната тежина .
Затоа, иако не спаѓаат во класичните „слатки“, колбасите можат да бидат скриена пречка за оние кои внимаваат на шеќерот и можеби е подобро да размислат колку често ги имате во фрижидер.