Трик со јајца што го забрзува метаболизмот и го намалува ризикот од Алцхајмерова болест
ЈАЈЦАТА се основна храна за појадок за многу луѓе, и тоа со добра причина. Тие се богати со протеини, ве одржуваат сити подолго време и помагаат при слабеење. Тие исто така содржат холин, кој е важен за здравјето на мозокот. Но, експертите велат дека со само два едноставни додатоци, можеме да извлечеме уште повеќе од овој веќе здрав оброк.
Ова се зачини што веројатно веќе ги имате во вашата кујна – куркума и кајенски пипер.
Куркума – златен зачин за намалување на воспалението
Ако сте слушнале дека куркумата е здрава, во право сте. Нутриционистката Лиса Ричардс вели дека овој зачин од портокал има антиинфламаторни и антиоксидантни својства и може да помогне во борбата против хроничната болка и болестите поврзани со воспаление.
Здравствената советничка Џоана Вен објаснува дека куркумата содржи куркумин, соединение кое ги штити клетките од оштетување и го намалува воспалението, што значи дека е корисно и за телото и за мозокот. Редовното консумирање куркума може да помогне во зачувувањето на когнитивните функции, а лесно е да се додаде во јајца. Само попрскајте малку со кајгана или омлет.
Кајенски пипер – за побрз метаболизам и поздрав мозок
Ако сакате зачинета храна, кајенскиот пипер е вистинскиот зачин за вас. Освен што ќе додаде зачинет шмек на вашите јадења, може да помогне и во слабеењето. Нутриционистот и тренер Џош Шлотман тврди дека овој зачин може да го забрза метаболизмот и да го зголеми согорувањето на мастите до 20 проценти.
Д-р Ејми Ли додава дека овој ефект се должи на капсаицинот, активна состојка која малку ја зголемува телесната температура и на тој начин поттикнува поголемо трошење на енергија. Покрај тоа, некои истражувања покажаа дека капсаицинот може да има позитивни ефекти врз мозокот, вклучително и намалување на ризикот од Алцхајмерова и Паркинсонова болест, како и депресија.
Како да ги користите?
И двата зачини лесно се вклучуваат во вашиот појадок. Куркумата добро се вклопува со благиот вкус на јајцата, а кајенскиот пипер додава доза на топлина и енергија. Можете да ги додадете директно во јајцата или да ги измешате во вашиот омилен фил ако правите омлет.
Малите промени во вашата утринска рутина понекогаш можат да донесат големи придобивки, а оваа комбинација од здравје и вкус дефинитивно вреди да се испроба.