Сите го сакаме чајот од шипка, но никој не знае како правилно да го приготви: Ова нешто ги уништува сите негови витамини
Правилно приготвениот чај од шипка не е само здрав, туку и вистинско задоволство за сите сетила.
Прво, за да направите совршен чај од шипка, треба да изберете висококвалитетна, сушена шипка.
Пред готвење, се препорачува овошјето малку да се сомеле (доколку веќе не е сомелено) за да се ослободи што е можно повеќе вкус и хранливи материи за време на подготовката.
Се става во ладна вода и се загрева полека, без нагло вриење, за да се зачуваат сите нејзини корисни материи. Штом водата почне да „фрла клуч“ и да „шушка“, чајот се трга од шпоретот, се покрива и се остава да отстои околу половина час. Ова време ѝ овозможува на калинката целосно да ја ослободи својата богата арома. Така го добива препознатливиот кисел вкус на бувот.
Кога чајот е готов, се процедува за да се отстранат парчињата овошје и пијалокот е готов за сервирање. По желба, можете да додадете малку мед или лимон, што дополнително ќе ја нагласи неговата освежителна нота.
Овој природен пијалок, богат со витамин Ц и антиоксиданси, е идеален за студени денови кога на вашето тело му е потребна дополнителна заштита и топлина.
Правилно приготвениот чај од шипка не е само здрав, туку е и вистинско задоволство за сите сетила.








