Секогаш додавајте една состојка во пројата, таа ќе биде мека и сочна со денови
Совет што вреди злато за најмека, нераспаѓачка проја
Пројата е старомодно јадење кое се подготвува едноставно и од евтини состојки што ги има секоја куќа , па затоа често се подготвувало дури и во време на војна и периоди на недостиг. Основните состојки се пченкарно и пченично брашно, кисела вода и масло. Најважно е да добиете мека проја која нема да се распаѓа и ќе остане свежа подолго.
Ви откриваме 8 совети за најмека, највоздушеста проја што не се распаѓа.
Користете грубо мелено пченкарно брашно
Основата на секој проект е пченкарно брашно. За уште подобар вкус, побарајте грубо мелено пченкарно брашно бидејќи содржи никулец и лушпа, давајќи ви мек вкус сличен на леб од цело зрно. Но, ако правите проја со покрупно мелено пченкарно брашно, секогаш треба да ја ставате во фрижидер и замрзнувач.
Користете бело пченкарно брашно
Иако многумина избираат жолто пченкарно брашно, ова е сепак грешка што може да влијае на вкусот. Белото пченкарно брашно се прави од истите делови од растението како жолтото пченкарно брашно, но има пофин и посуптилен вкус.
Додадете цели зрна пченка
Подобрете го вкусот и текстурата на пројата со додавање цели зрна пченка. Можете да додадете половина чаша пченка за почеток.
Обавезно додадете пченично брашно
Важно е, покрај пченкарното брашно, секогаш да користите пченично брашно во препорачаните количини. Пченичното брашно е многу важно врзивно средство, и ако не го додадете или користите мали количини, ризикувате вашето тесто да биде трошливо и суво.
Додадете павлака
Следниот пат кога ќе правите проја, задолжително додадете павлака. Павлаката содржи млечна киселина која го омекнува варењето на храната. Текстурата ќе биде многу подобра и помека бидејќи кремот им овозможува на сите состојки да се „поврзат“. За да го ублажите киселиот вкус, можете да додадете и малку ванила во прав.
Додадете малку мајонез за помека текстура
Додавањето масло или друга маст е клучно за да се спречи распаѓање на лебот. Маснотијата ја задржува влагата во супата, правејќи ја мека. Можете да ставите парче путер врз лебот кога ќе го вадите од рерна. Друга важна состојка, покрај павлаката, е мајонезот. Мајонезот е комбинација од масло, жолчка од јајце и шеќер која ќе го омекне просот и ќе му овозможи да остане мек подолго време.
Оставете го тестото да отстои пред печење.
Пред да ја печете пројата, оставете ја да отстои најмалку 10 минути. Во ова време, глутенот во брашното ќе се „опушти“, што ќе го направи јадењето уште помеко. Друг корисен совет е да измешате пченкарно брашно и јогурт (или павлака) неколку часа пред готвењето, за да омекнат зрната.
Не сечете проја додека е жешка
Последниот, но многу важен чекор е намалување на проектот. Без разлика колку сте гладни, избегнувајте сечење штом ќе го извадите лебот од рерна. Оставете го да отстои најмалку 15 минути бидејќи во пројата сè уште има пареа од топлината. Ако го исечете веднаш, ќе исчезне и пројата ќе биде сува. Ова е особено важно за централниот дел кој се пече последен.