Дома Твој готвач Рижото со праз и куркума

Рижото со праз и куркума

5
0

Рижото со праз и куркума

Брзо е и се прави со само неколку состојки, а е навистина вкусно.

Состојки:

3 лажици маслиново масло

1 голем праз

250 гр ориз

½ лажичка куркума

сол, бибер

1,6 л вода/течна основа

2 лажици путер

Подготовка:

Пржете го празот, а потоа и оризот.

Отстранете ги сувите зелени врвови од празот, исечете го на половина по должина, а потоа исечете ја секоја половина на половина по должина. Исечете го на парчиња. Измијте го и исцедете го. Обавезно измијте ги сите парчиња земја што може да се најдат помеѓу листовите од празот.

Пржете го празот во загреано маслиново масло неколку минути, додадете го оризот и кратко пржете.

Додадете зачини и гответе додека мешате.

Додадете ја куркумата, промешајте, а потоа додадете малку од врелиот фонд или вода ако немате фонд. Само обрнете внимание на тоа колку е солен или несолен фондот и соодветно одредете колку сол да додадете во рижото. Зачинете со сол и црн пипер.

Микс

Гответе 25 до 30 минути на тивок оган, мешајќи и постојано додавајќи повеќе течност. Оризот ќе ја впие целата, а подобро е рижото да биде кремасто, а не суво.

На крај додадете го путерот.

Кога рижото ќе биде сварено (не преварувајте го оризот), исклучете го огнот и додадете го путерот. Јадете додека е топло.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име