Рибиното масло не е магичен лек: Финска студија открива колку е навистина ефикасно Омега 3
Нова студија од Универзитетот во Хелсинки покажа дека придобивките од омега-3 масните киселини можат брзо да исчезнат откако ќе се прекине нивното земање. Истражувачите открија дека еикозапентаеноичната киселина, позната како EPA и присутна во рибиното масло, влијае различно на метаболизмот на секоја личност , создавајќи уникатен „липиден отпечаток“ во крвта.
Во истражувањето учествувале 38 здрави возрасни лица кои примиле високи дози на додатоци во исхраната со EPA за време на експериментот . Научниците ги следеле промените во крвта пред, за време и по периодот на земање на додатоци во исхраната со омега-3 и откриле дека нивоата на EPA нагло се зголемиле кај сите испитаници, но исто така брзо се намалиле штом престанале да ги земаат. Најголеми промени биле забележани кај оние кои првично имале пониски вредности на оваа масна киселина.
Краткорочни ефекти и индивидуален метаболизам
Студијата покажа дека EPA привремено го подобрува липидниот профил во крвта и ја намалува тенденцијата на мастите да се лепат за ѕидовите на артериите, што помага во спречување на атеросклероза. Сепак, ефектите се краткотрајни и исчезнуваат веднаш по прекинувањето на внесувањето. Професорката Катарина Орни од Универзитетот во Хелсинки објаснува дека секоја личност има специфичен состав на липиди во крвта што се менува на свој начин, што покажува како индивидуалниот метаболизам влијае на ефикасноста на додатоците во исхраната со омега-3.
Како што објави „Science Daily“ , истражувачите сега планираат да проучат како EPA влијае на клетките на имунолошкиот систем и на создавањето молекули што ги регулираат воспалителните процеси. Резултатите би можеле да помогнат во развојот на персонализирани стратегии за зачувување на здравјето на срцето.








