Дома Твој готвач Рецепт за освежителна салата од леблебија: Овој летен оброк е богат со...

Рецепт за освежителна салата од леблебија: Овој летен оброк е богат со протеини и помага при слабеење

300
0

Рецепт за освежителна салата од леблебија: Овој летен оброк е богат со протеини и помага при слабеење

Дали копнеете по брз и освежителен оброк што ќе ве држи сити долго време? Ако сакате да ослабете и неколку килограми, оваа салата од леблебија е совршен летен ручек, а подготовката трае само околу 10 минути.

Иако наутот сè уште не се одгледува во големи количини во нашите краишта, постои растечки тренд кон негово одгледување и консумирање како вредна протеинска храна. Со оглед на неговиот богат нутритивен состав и разновидна употреба, наутот може да биде одлична основа за многу оброци кога сакаме да се храниме здраво и брзо.

Бидејќи летото е време кога никој не сака да поминува премногу време во кујната, а често постои желба да се одржи посакуваната телесна тежина, наутот може да стане ваш вреден сојузник. Со комбинирање на наут, сезонски зеленчук, сочно овошје и свежи сирења, лесно е да се подготви хранлива салата која ќе ве држи сити долго време благодарение на високата содржина на протеини и други здрави состојки.

Подолу ви донесуваме рецепт за вкусен, здрав и брз летен оброк чија главна состојка е наутот.

Состојки:

Наут

Праска

Солено сирење (на пример, фета или свежо овчо сирење)

Чери домати

Краставица

Киселен црвен кромид

Каламатни маслинки

Свеж магдонос, копар и нане

Прелив за салата: сок од лимон, една лажица сенф, едно чешне лук (ситно исечкано или цедено), сол и црн пипер

Маслиново масло (по желба)

Подготовка:

Ако користите конзервиран наут, исплакнете го под млаз вода, потоа исушете го и печете го во рерна со малку маслиново масло додека не стане лесно крцкав. Ако наутот не е конзервиран, треба да се потопи најмалку 8 часа, а потоа да се свари додека не омекне пред да се пече.

Можете да користите праски свежи или накратко да ги испечете на скара (или да ги пржите во тава) за дополнителен вкус.

Исечете ги преостанатите состојки на помали парчиња. Ставете сè во голем сад, додадете го наутот и нежно измешајте.

За дресингот, измешајте го сокот од лимон, сенфот, лукот, солта, биберот и маслиновото масло. Прелијте ја салатата и повторно нежно измешајте.

Сервирајте веднаш и уживајте во овој хранлив и освежителен оброк!

Секако, можете да ги прилагодите состојките по ваш вкус без да се грижите дека ќе направите грешка – ако претпочитате варен наут, не мора да го печете, а слободно можете да ја замените праската со друго овошје по ваш избор.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име