Плескавици од тиквички и ориз
Направете плескавици од тиквички и ориз – лесни, сочни и брзи за подготовка. Совршени за здрав оброк за целото семејство.
Сочни и лесни, овие бургери се совршен избор за летни оброци или како здрава вечера. Комбинацијата од тиквички и ориз дава фина текстура, а зачините ја истакнуваат природната арома на зеленчукот. Подготовката е брза, а резултатот е вкусен и хранлив оброк за целото семејство.
Состојки:
2 средни тиквички
100 г варен ориз
1 јајце
1 глава лук
2-3 лажици лебни трошки или брашно
Сол и бибер по вкус
Зачини по желба: магдонос, оригано
Масло за пржење
Совет:
За да ги направите плескавиците покрцкави, добро исцедете ги тиквичките пред да ги измешате со другите состојки.
Подготовка:
Подготовка на зеленчук
Исчистете ги тиквичките и изрендајте ги на крупно. Додадете сол и оставете ги да се исцедат 10 минути, а потоа добро исцедете ги. Ситно исечкајте го кромидот.
Направете смеса.
Во голем сад, измешајте ги ренданите тиквички, сварениот ориз, јајцето, кромидот и зачините. Додадете презла или брашно за да ја направите смесата доволно цврста за да може да се обликува.
Обликувајте и печете.
Обликувајте плескавици со средна големина. Пржете ги во тава со малку масло околу 3-4 минути од секоја страна додека не добијат златна боја. Ако ги печете во рерна, распоредете ги на плех за печење и печете 15-20 минути на 200°C, свртувајќи ги на половина од времето.
Плескавиците од тиквички и ориз се лесни, сочни и лесни за подготовка, а се идеални и за деца и за возрасни кои сакаат здрав и вкусен оброк.








