Дома Твој готвач Оцет во водата при готвење компири е трик што прави голема разлика

Оцет во водата при готвење компири е трик што прави голема разлика

750
0

Оцет во водата при готвење компири е трик што прави голема разлика

Компирите се суштински дел од нашата кујна и, богати со хранливи материи, добиваат препознатлив вкус и текстура благодарение на неочекувана состојка: оцет. Оваа изненадувачка комбинација може целосно да го промени начинот на кој ја подготвувате оваа разновидна кртула.

Оцетот, покрај неговата традиционална употреба во салати и конзервирање храна, има способност да го подобри вкусот на овој зеленчук, бидејќи го балансира скробот со киселата нота, обезбедувајќи уникатно вкусно искуство; сепак, придобивките не запираат тука.

Кои се придобивките од оцет врз компирите?

При готвење компири , додавањето оцет гарантира дека тие ќе останат цврсти и цели, спречувајќи ги да се распаднат или да станат премногу меки.

Покрај тоа, оцетот спречува потемнување, одржувајќи го изгледот на храната.

Погледнете го упатството чекор-по-чекор за нанесување оцет:

Исечете ги компирите на парчиња по желба и ставете ги во ладна вода.

Додадете една лажица оцет на литар вода.

Потопете 15 минути, исцедете ги и исушете ги компирите.

Гответе ги компирите како што сакате.

Дополнителни употреби на оцет во готвењето

Во готвењето, оцетот е неопходен во преливите за салати и, заедно со маслиновото масло, создава класичен зачин.

Покрај тоа, состојката помага да се закисели храната, да се интензивира вкусот и да се зачуваат состојки како краставици и кромид.

Видете исто така и други различни употреби:

Маринади – Го омекнува месото и додава вкус.
Карамелизација – Намалена, се претвора во сируп за карамелизирање на храната.
Азиска кујна – Додава киселост на јадења како суши и супи.
Спречува потемнување – Спречува зеленчук како артичоките да потемнат.
Тестенини и чистење – Спречува лепење на тестенините и го чисти овошјето и зеленчукот.
Конзервирање јајца – Го олеснува отстранувањето на лушпата и ги зачувува белките во варените јајца.

Вклучувањето на техниката оцет во вода ќе го револуционизира начинот на кој се готват компирите и другата храна. Применувањето на ова знаење ќе ги подобри вашите кулинарски вештини и ќе ви обезбеди повкусни и визуелно попривлечни оброци.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име