Оцет во водата при готвење компири е трик што прави голема разлика
Компирите се суштински дел од нашата кујна и, богати со хранливи материи, добиваат препознатлив вкус и текстура благодарение на неочекувана состојка: оцет. Оваа изненадувачка комбинација може целосно да го промени начинот на кој ја подготвувате оваа разновидна кртула.
Оцетот, покрај неговата традиционална употреба во салати и конзервирање храна, има способност да го подобри вкусот на овој зеленчук, бидејќи го балансира скробот со киселата нота, обезбедувајќи уникатно вкусно искуство; сепак, придобивките не запираат тука.
Кои се придобивките од оцет врз компирите?
При готвење компири , додавањето оцет гарантира дека тие ќе останат цврсти и цели, спречувајќи ги да се распаднат или да станат премногу меки.
Покрај тоа, оцетот спречува потемнување, одржувајќи го изгледот на храната.
Погледнете го упатството чекор-по-чекор за нанесување оцет:
Исечете ги компирите на парчиња по желба и ставете ги во ладна вода.
Додадете една лажица оцет на литар вода.
Потопете 15 минути, исцедете ги и исушете ги компирите.
Гответе ги компирите како што сакате.
Дополнителни употреби на оцет во готвењето
Во готвењето, оцетот е неопходен во преливите за салати и, заедно со маслиновото масло, создава класичен зачин.
Покрај тоа, состојката помага да се закисели храната, да се интензивира вкусот и да се зачуваат состојки како краставици и кромид.
Видете исто така и други различни употреби:
Маринади – Го омекнува месото и додава вкус.
Карамелизација – Намалена, се претвора во сируп за карамелизирање на храната.
Азиска кујна – Додава киселост на јадења како суши и супи.
Спречува потемнување – Спречува зеленчук како артичоките да потемнат.
Тестенини и чистење – Спречува лепење на тестенините и го чисти овошјето и зеленчукот.
Конзервирање јајца – Го олеснува отстранувањето на лушпата и ги зачувува белките во варените јајца.
Вклучувањето на техниката оцет во вода ќе го револуционизира начинот на кој се готват компирите и другата храна. Применувањето на ова знаење ќе ги подобри вашите кулинарски вештини и ќе ви обезбеди повкусни и визуелно попривлечни оброци.