Дома Твој готвач Овој леб е многу вкусен, а не дебелее ниту надувува: откако ќе...

Овој леб е многу вкусен, а не дебелее ниту надувува: откако ќе го пробате, ќе го правите секој ден

339
0

Овој леб е многу вкусен, а не дебелее ниту надувува: откако ќе го пробате, ќе го правите секој ден

Вкусно, и одлично за цревата и варењето!

Многу е здраво и вкусно, а не дебелее ниту дуе – ќе го правите овој посебен домашен леб секој ден!

Совршен леб без каење – рецепт за домашен киноа леб кој не ве дебелее ниту надувува!

Ако барате леб кој е вкусен, здрав и лесно сварлив – ние го имаме вистинското решение за вас. Овој домашен леб од киноа ќе стане вашиот омилен избор. Не само што не предизвикува надуеност, туку е и лесен за варење и нема празни калории. Совршен е за секојдневна подготовка, а дополнителен плус е што не содржи ниту глутен ниту квасец.

Откако ќе го пробате – ќе го правите постојано!

Состојки:

Киноа – 200 г

Вода – 100 мл

Чиа семе – 2 лажици

Маслиново масло – 2 лажици

Прашок за пециво – 1 лажичка

Сол – 1 лажичка

Омилени зачини (рузмарин, лук, пиперка) – по желба

Подготовка:

  1. Подгответе ја киноата

Потопете ја киноата во вода 6-8 часа (или преку ноќ). Откако ќе ја потопите, добро исплакнете ја киноата под млаз вода.

  1. Потопете ги семките од чиа

Измешајте ги семките од чиа со 50 мл вода и оставете ги да отстојат 10 минути додека не се формира желе.

  1. Измешајте ги состојките

Во блендер измешајте ја натопената киноа, гелот од семе од чиа, прашокот за пециво, солта, зачините и маслиновото масло. Додавајте ја водата постепено за да добиете густа, малку зрнеста конзистенција на тесто.

  1. Обликувајте го лебот

Намастете плех со масло и истурете го тестото во него. Израмнете ја површината.

  1. Испечете го лебот.

Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови. Печете го лебот 50-60 минути, додека кората не добие златна боја. Проверете го печењето со вметнување чепкалка за заби – треба да излезе чиста.

  1. Изладете го лебот

Оставете го лебот целосно да се олади пред да го исечете за да не се распадне.

Можете да го подобрите вкусот со додавање на јаткасти плодови, семки или сушени билки во тестото.

Чувајте го лебот во фрижидер за да остане свеж.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име