Овие растенија се одлични за регулирање на шеќерот во крвта.
Високиот шеќер во крвта, или хипергликемија, не е проблем само за луѓето со дијабетес. Сè повеќе луѓе денес имаат покачено ниво на шеќер во крвта поради нездрав начин на живот, навики во исхраната и стрес. Овие растенија ни нудат можност да го подобриме нашето здравје на природен начин.
Одржувањето на стабилни нивоа на шеќер во крвта е од големо значење за спречување на разни здравствени проблеми, вклучувајќи срцеви заболувања и компликации поврзани со дијабетес.
10 растенија кои успешно го регулираат шеќерот во крвта
Овие растенијаТие обично имаат некаков вид биоактивни соединенија кои можат да помогнат во регулирањето на шеќерот во крвта, подобрување на чувствителноста на инсулин, па дури и намалување на апсорпцијата на гликоза од храната.
Цимет
Активното соединение во циметот, цинамин алдехид, има способност да ја зголеми чувствителноста на клетките на инсулин. Инсулинот е хормон кој му овозможува на телото да користи гликоза од крвта, а подобрата чувствителност на инсулин може да помогне во одржувањето на стабилни нивоа на шеќер во крвта.
Циметот може да ја забави и апсорпцијата на гликоза од цревата , што дополнително ја поддржува контролата на шеќерот во крвта. Истражувањата покажаа дека консумирањето цимет може да помогне во намалувањето на нивото на шеќер во крвта по оброците, особено кај луѓе со дијабетес тип 2. Дополнително, циметот може да го намали ризикот од развој на дијабетес тип 2 кај луѓе со предијабетес.
Горчлива диња
Активните соединенија што се наоѓаат во горчливата диња, како што се полипептидите и харантините, играат клучна улога во нејзиниот потенцијален ефект врз шеќерот во крвта.
Истражувањата покажаа дека горчливата диња помага во зголемувањето на чувствителноста на клетките на инсулин , што го олеснува навлегувањето на гликозата во клетките. Исто така, може да ја намали апсорпцијата на гликоза од цревата и да го стимулира производството на инсулин во панкреасот.
Коприва
Копривата содржи природни соединенија кои можат да помогнат во стабилизирањето на нивото на гликоза во крвта.
Исто така, има дополнителни здравствени придобивки, вклучително и тоа што е богато со хранливи материи како витамини А, Ц и К, железо, калциум и други минерали.
Дополнително, копривата е позната по своите антиинфламаторни својства и способност за подобрување на циркулацијата на крвта, што може да биде корисно за целокупното здравје.
Гинсенг
Студиите сугерираат дека гинсенгот може да ја зголеми чувствителноста на инсулин. Ова значи дека гинсенгот може да му помогне на телото подобро да го контролира нивото на шеќер во крвта и да ги намали ненадејните флуктуации . Ова својство може да биде особено корисно за луѓе со дијабетес тип 2.
Дополнително, гинсенгот е поврзан и со подобрување на нивото на енергија, намалување на стресот и зголемување на менталната будност.
Куркума
Активното соединение во куркумата, куркуминот, има изразени антиинфламаторни и антиоксидантни својства кои се од големо значење за дијабетичарите. Куркуминот може да помогне во подобрувањето на чувствителноста на клетките на инсулин, што го олеснува навлегувањето на гликозата во клетките и на тој начин помага во одржувањето на стабилни нивоа на шеќер во крвта.
Дополнително, куркуминот може да го стимулира производството на инсулин во панкреасот, што дополнително ја поддржува регулацијата на шеќерот во крвта.
Ѓумбир
Активните соединенија во ѓумбирот, вклучувајќи ги гингеролот и шогаолот, имаат антиинфламаторни својства кои можат да помогнат во намалувањето на воспалението во телото, што е важно за контрола на шеќерот во крвта. Ѓумбирот може да ја зголеми и чувствителноста на клетките на инсулин, што го олеснува навлегувањето на гликозата во клетките.
Студиите покажаа дека редовната консумација на ѓумбир може да го намали нивото на шеќер во крвта по оброците, особено кај луѓе со дијабетес тип 2.
Алое вера
Едно од клучните соединенија во алое верата е ацеманан, кој може да ја подобри апсорпцијата на гликоза во клетките, со што се намалува нивото на шеќер во крвта. Алое верата може да го стимулира и производството на инсулин во панкреасот, што дополнително помага во регулирањето на шеќерот во крвта.
Боровница
Антиоксидансите во боровинките, како што се антоцијанините, помагаат во заштитата на клетките од оксидативен стрес предизвикан од високо ниво на шеќер во крвта.
Антоцијанините можат да помогнат во подобрувањето на функцијата на крвните садови , што е важно за одржување на оптимален проток на крв и рамнотежа на шеќерот во крвта.
Најдобрата комбинација на храна за појадок ако треба да го контролирате шеќерот во крвта
Гинко билоба
Иако често се поврзува со подобрување на когнитивната функција и меморијата, гинкото има и потенцијални придобивки за регулирање на шеќерот во крвта.
Гинко билоба може да помогне во подобрувањето на циркулацијата на крвта низ капиларите , што е важно за испорака на гликоза и хранливи материи до клетките на телото. Подобрата циркулација може да помогне и во одржувањето на здрави крвни садови, што е клучно за дијабетичарите бидејќи тие се посклони кон проблеми со циркулацијата.
Корен од глуварче
Активните соединенија во коренот на глуварчето, како што е инулинот, можат да помогнат во подобрувањето на чувствителноста на инсулин.
Инулинот е вид на влакна кои полека се разградуваат во цревата, што може да помогне во стабилизирање на нивото на шеќер во крвта и намалување на ненадејните флуктуации.
Коренот од глуварче може да има корисен ефект и врз функцијата на црниот дроб , орган кој игра клучна улога во регулирањето на шеќерот во крвта.