Дома Здравје Невролозите никогаш не јадат оваа храна: Една што Македонците ја обожаваат е...

Невролозите никогаш не јадат оваа храна: Една што Македонците ја обожаваат е на листата

348
0

Невролозите никогаш не јадат оваа храна: Една што Македонците ја обожаваат е на листата

Здравата исхрана е позната како клучна за оптимална функција на мозокот – често слушаме за придобивките од рибата, зеленчукот и јаткастите плодови за меморијата, концентрацијата и долгорочното когнитивно здравје.

Но, додека некои видови храна ја подобруваат менталната бистрина, други – навидум безопасни – можат да претставуваат сериозна закана за вашиот нервен систем, а во некои случаи дури и да доведат до смрт.

Во вирално видео на TikTok, неврологот д-р Баибинг Чен издвои три вида храна што таа лично ги избегнува поради можноста од невротоксични последици. Нејзиниот совет стана тема на дискусија и беше објавен од New York Post.

  1. Одредени видови тропски риби

Иако риби како баракуда или групер често се наоѓаат на менито, д-р Чен предупредува дека тие може да содржат цигуатоксин – моќен невротоксин кој потекнува од алгите од коралните гребени и се акумулира во месото на големите предаторски риби.

Труењето со овој токсин е тешко да се препознае бидејќи симптомите можат да бидат многу невообичаени: пецкање, вкочанетост, чувство на студено „горење“, вртоглавица, па дури и кошмари. Во некои случаи, симптомите стануваат хронични и вклучуваат долготрајно оштетување на нервниот систем.

Готвењето на висока температура не помага – цигуатоксинот не исчезнува со термичка обработка. Затоа се препорачува да се ограничи внесувањето на големи риби од гребенот, особено нивните органи како што се црниот дроб и икрата.

  1. Конзерви со видливи оштетувања

Ако некогаш сте наишле на конзерва со испакнатина или длабока вдлабнатина и сте си помислиле: „Подобро да не“, сте биле во право. Чен објаснува дека оштетените конзерви можат да бидат знак на контаминација со бактеријата Clostridium botulinum, чиј токсин – ботулинум – е меѓу најсмртоносните познати отрови.

Исклучително мала количина од овој токсин е доволна за да го блокира сигналот помеѓу мозокот и мускулите, предизвикувајќи парализа, заматен вид, прекин на дишењето – а во најлошите случаи и смрт.

Исто така, застрашувачки е што овој токсин нема вкус ниту мирис, па затоа не може да се открие со сетилата. Готвењето храна можеби нема да ги уништи сите траги, па ако конзервата изгледа сомнително – не ризикувајте.

  1. Недоволно зготвено свинско месо

Јадењето полусурово свинско месо, особено она од небезбедни извори, може да биде причина за паразитски инфекции кои влијаат на мозокот. Една од најопасните е невроцистицеркозата – болест предизвикана од јајца од свинска тенија кои, кога ќе влезат во телото, можат да завршат во мозокот.

Последиците вклучуваат развој на епилепсија, а инфекцијата не е ограничена само на земјите во развој – пријавена е и во урбани средини со лоша хигиена. Тоа е тивок, но сериозен ризик што може да се избегне со правилна подготовка на месото и контрола на изворите на храна.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име