Дома Здравје Најстарата пченица во светот, заборавена со векови, а не сме ни свесни...

Најстарата пченица во светот, заборавена со векови, а не сме ни свесни колку е здрава!

298
0

Најстарата пченица во светот, заборавена со векови, а не сме ни свесни колку е здрава!

Најстарата пченица во светот, заборавена со векови, сега повторно актуелна. Богата со хранливи материи, има бројни здравствени придобивки.

Полбата е пченица и едно од ретките растенија на земјата што преживеало во својата оригинална форма, и затоа е најсоодветно за човечкото тело.

Содржи практично сите корисни материи неопходни за нормално функционирање на органите и системите . Го чисти телото и има корист за дигестивниот тракт.

Полудива, најстариот вид пченица, житарка со филмасто зрно и кршливи класови е вреден, но заборавен диететски производ. Другите имиња се пишуваат, emmer, bifurcate. Германците и Швеѓаните ја нарекуваат оваа пченица динкел, Американците ја нарекуваат kamud.

Тоа е производ со висока содржина на протеини и нискокалорична вредност кој ги содржи сите незаменливи макро- и микроелементи, аминокиселини и витамини. Протеините од житарки лесно се сваруваат без да предизвикуваат алергиски реакции.

Здравствени придобивки

Полбата е хранливо многу вредна храна.

Претставува одличен извор на протеини – 100 g од оваа житарка содржи 12 g протеини. Кога се комбинира со друга растителна храна, како што се мешунките, таа нуди комплетен извор на протеини. Ова значи дека обезбедува соодветна количина на есенцијални аминокиселини важни за здравјето. Според истражувањето објавено во Journal of Food Agriculture and Environment, мешунката содржи дури осум од нив: треонин, валин, изолеуцин, леуцин, тирозин, фенилаланин, лизин, метионин.

Богат е со важни витамини и минерали. Прво, тука е железото (пренос на кислород до сите клетки во телото), магнезиумот (производство на енергија, здравје на коските, добар сон), цинкот (раст и развој на клетките) и витаминот Б6 или ниацинот (производство на енергија, здравје на кожата, косата и ноктите), но исто така и антиоксидансите како што се полифенолите, каротеноидите, фитостеролите и селенот, кои штитат од цела низа болести, вклучувајќи срцеви и невродегенеративни заболувања, остеопороза, дијабетес, рак…

Како да се подготви спелта

Основен рецепт за готвење полба

Исчистете ги и измијте ги мешунките. Препорачуваме потоа да ги оставите да се потопуваат во вода преку ноќ – бидејќи ќе го започнете процесот на ‘ртење (и со тоа ќе ги „разбудите“ корисните ензими), а зрната ќе се готват побрзо и полесно. Ставете ги да се варат во сооднос 1:3 (едно јато пулпа и три чаши вода). Кога водата ќе зоврие, намалете ја топлината и гответе помеѓу 25 и 45 минути, во зависност од тоа дали претходно сте ги потопувале во вода или не.

Кога ќе сварите пченица, многу е лесно да подготвите разновидни вкусни и брзи оброци. Затоа препорачуваме да готвите голема количина пченка еднаш неделно и да ја чувате во фрижидер во сад со капак. Исто така, нудиме неколку идеи за оброци со сварена полента што можете да ги подготвувате во текот на неделата.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име