Нашите предци редовно го пиеле овој сок, но ние го заборавивме: Го штити срцето, го лекува црниот дроб и веднаш го намалува крвниот притисок.
Овој пијалок се пие со векови и делува како природен лек за срцето, црниот дроб и крвниот притисок – еве како да го подготвите дома
Сокот од цвекло е лек во течна состојба, кој само го зајакнува имунитетот! Обрнете посебно внимание на рецептот што нашите постари го знаат напамет:
Состојки:
2 кг цвекло
1 кг шеќер
3 кесички ванилин шеќер
3 кесички лимунтус (лимонска киселина)
Подготовка:
Измијте ја цвеклото, излупете го, а потоа исечете го на прстени. Наполнете го тенџерето со 3 литри ладна вода, па варете додека не зоврие, намалете ја температурата и варете уште 30 минути. Тргнете од шпорет, потоа извадете ја цвеклото. Додадете го шеќерот во тенџерето и мешајте додека не се растопи. На крај, додадете го ванилиниот шеќер и сокот од лимон, мешајќи додека состојките не се соединат. Истурете го топлиот сок во измиени и стерилизирани стаклени шишиња и цврсто затворете ги. Откако сокот ќе се олади на собна температура, ставете го во фрижидер. Од дадената количина ќе добиете неколку литри сок, кој можете да го блендирате по желба.