Научниците открија најздрав начин за пиење кафе
ДОБРА вест за љубителите на црно кафе. Пиењето обично црно кафе е поврзано со намален ризик од смрт од која било причина, според нова студија од Универзитетот Тафтс, која покажува дека позитивниот ефект се губи штом во кафето се додадат павлака, млеко или шеќер.
„Кафето е еден од најчесто консумираните пијалоци во светот“, рече раководителот на студијата и епидемиолог Фанг Фанг Жанг. „Со оглед на тоа што речиси половина од возрасните пијат барем една шолја дневно, важно е да се разбере како тоа може да влијае на здравјето.“
„Здравствените придобивки од кафето веројатно доаѓаат од неговите биоактивни соединенија, но нашите резултати сугерираат дека додадениот шеќер и заситените масти може да ги намалат овие придобивки.“
Во студијата, Жанг и нејзиниот тим анализирале податоци за исхраната и здравјето на 46.000 возрасни лица од 1999 до 2018 година, користејќи национални податоци за смртност за да истражат како различните модели на консумирање кафе можат да влијаат на веројатноста за предвремена смрт.
Пиењето барем една шолја кафе со кофеин дневно може да ја намали смртноста за 16%.
Учесниците беа поделени според тоа дали го пиеле кафето без кофеин или без кофеин, со или без шеќер и со млеко или павлака. Тие конкретно следеле колку шеќер и заситени масти додавале учесниците, при што „ниски количини“ се дефинирани како помалку од 5% од препорачаниот дневен внес. Тоа би значело помалку од половина лажичка шеќер и не повеќе од две лажици млеко со 2% шеќер или една лажица павлака.
Анализата покажа дека пиењето барем една шолја кафе со кофеин дневно може да ја намали смртноста за 16%. Овој процент се зголемува на 17% за оние кои пијат 2 до 3 шолји дневно. Пиењето поголеми количини не покажа дополнителни придобивки, а оние кои пијат повеќе од три шолји дневно покажаа послаб позитивен ефект, особено кога станува збор за срцеви заболувања. Истражувачите исто така открија дека здравствените придобивки се намалуваат кога шеќерот и мастите се додаваат во кафето.
Значи, пиењето црно кафе или кафе со многу малку додаден шеќер и масти било поврзано со намалување на смртноста од 14% во споредба со оние кои не пиеле кафе. Сепак, овој ефект не бил забележан кај оние кои консумирале кафе со поголеми количини шеќер или заситени масти.
Мал број испитаници пиеле кафе без кофеин.
Коавторката на студијата и епидемиолог Бингџие Жоу додаде: „Нашите резултати се во согласност со упатствата за исхрана кои препорачуваат ограничување на внесот на додаден шеќер и заситени масти“.
Иако овие наоди сигурно ќе ги задоволат љубителите на кафе, авторите предупредуваат на некои ограничувања на студијата, вклучувајќи го и фактот дека податоците се базираат на самопријавена консумација на кафе. Тие исто така забележаа дека не пронашле врска помеѓу консумацијата на кафе без кофеин и смртноста, но ова може да се должи на малиот број учесници кои пиеле кафе без кофеин.