Дома Здравје Направете природен лаксатив – За редовно празнење на цревата според домашен рецепт

Направете природен лаксатив – За редовно празнење на цревата според домашен рецепт

298
0

Направете природен лаксатив – За редовно празнење на цревата според домашен рецепт

Проблемите со варењето можат да влијаат и на вашиот секојдневен живот. Грчеви, надуеност и запек се само дел од проблемите што можете да ги решите со чистење на цревата со помош на домашен рецепт за лаксатив на природна основа, како што е сокот од сливи.

Запекот може да биде голем проблем бидејќи многу лоши бактерии можат да се акумулираат во дебелото црево.

За здравјето на вашиот организам, потребно е да се изврши празнење на цревата, кое помага да се исфрлат остатоците од храна што не му се потребни.

Ако страдате од запек и не можете да го испразните дебелото црево, храната може да остане во дигестивниот тракт предолго.

Во овој случај, бактериите се активираат и создаваат ферментација, што може да резултира и со непријатни гасови.

Храна што треба да ја избегнувате

Ако имате чувствителен дигестивен тракт, постојат и намирници што треба да ги избегнувате, бидејќи тие можат да го отежнат празнењето на цревата.

банани

црвено месо

млечни производи во големи количини

масна храна

ориз

солени крекери

слатки газирани пијалоци

Ако веќе некое време имате запек, а користите и природни лаксативи, проверете ги лековите што ги земате. Многу лекови можат да предизвикаат запек .

Исто така, ако јадете брзо и не ја џвакате храната доволно, вашиот желудник и црева ќе имаат потешкотии да го разградат она што го јадете.

Домашни рецепти за природни лаксативи

Постојат многу намирници што можете да ги користите за да се ослободите од запек. Додадете ги во вашата дневна исхрана и овозможете брз метаболизам.

Почнувањето на метаболизмот и честото празнење на цревата е една од состојките на речиси секоја здрава исхрана. Најдобрите природни лаксативи се храна полна со растителни влакна.

Сливи и сок од сливи

Сливите се овошје кое е полно со растворливи влакна, а исто така содржат и голема количина на витамин А, железо и калиум.

Освен што помагаат во варењето на храната, сливите помагаат и за здравјето на срцето. Сокот од сливи, доколку се консумира секојдневно, може да помогне при проблеми со запек.

Состојки:

4 литри вода

1 кг зрели сливи

200 грама шеќер

2 лажици лимонска киселина

стаклени шишиња сок

Подготовка:

Измијте ги сливите, исчистете ги со отстранување на семките, а потоа исечете ги на четвртини за полесно да се варат. Варете ги сливите во два литра вода, но на тивок оган, додека не омекнат. Кога сливите ќе омекнат, оставете ги малку да се изладат.

Извадете ги од водата во која се сварени и оставете го тенџерето со водата настрана. Сварените сливи издробете ги со миксер или во блендер и процедете. Делот што ќе остане по процедувањето вратете го во водата во која се сварени.

Сега додадете шеќер, 2 лажички лимонска киселина и уште 2 литри вода во тенџерето. Гответе повторно на тивок оган додека шеќерот не се раствори. Готвењето треба да трае околу 15 минути.

Мешајте повремено за време на готвењето, а во меѓувреме подгответе ги шишињата со сок. Стерилизирајте ги шишињата во рерна и нежно загрејте ги на 70°C. Кога сокот ќе зоврие, истурете го во топли шишиња и затворете со херметички затворен капак.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име