Крај на надуеноста или тврда столица: Пијте домашен пробиотик секое утро и заборавете на мрзливите црева
Ако барате природен начин за подобрување на варењето и празнењето на цревата, овој домашен пробиотик е лесен за подготовка, а вашето тело ќе ви биде благодарно по само неколку дена употреба.
Здравјето на цревата е клучот за целокупното здравје, енергија и имунитет. И додека многу луѓе се свртуваат кон лаксативи, природните решенија често се поефикасни и не предизвикуваат зависност.
Овој ферментиран пијалок, богат со растителни влакна и пробиотски својства , помага во редовното празнење на цревата и ја враќа рамнотежата на цревната флора.
Лесно се подготвува дома, без специјална опрема, а состојките се достапни и достапни по цена.
Состојки:
1,5 литри зовриена и оладена вода (или филтрирана)
Сок од 1 лимон
1 лажица домашен мед
2 лажици мелено ленено семе
1 лажица јаболков оцет (непастеризиран, по желба)
Прстофат свежо рендан или сушен ѓумбир (по желба)
Подготовка:
Истурете вода во голема стаклена тегла. Додадете сок од лимон, мед, ленено семе и (по желба) оцет и ѓумбир.
Измешајте ги сите состојки со дрвена лажица. Покријте ја теглата со газа или чиста крпа и оставете ја на собна температура 12 до 24 часа за малку да ферментира.
По ферментацијата, процедете го пијалокот низ цедалка или газа. Чувајте во фрижидер до 3 дена.
Како да го користите
Пијте по една чаша секое утро на празен стомак. Доколку сакате, можете да испиете втора чаша навечер, еден час по последниот оброк.
Напивката почнува да делува по 1-2 дена, и се препорачува да се користи 5 до 7 дена по ред, а потоа да се направи пауза.