Кечап-зима по рецептот на Џејми Оливер: Повкусен од сок од домати, неспоредливо поздрав од обичен кечап
Вака подготвената мешавина од домати ќе ви трае половина година, а се подготвува лесно и многу брзо. И, најважно од сè, нема адитиви или конзерванси!
Ако мислевте дека кечапот е само индустриски производ полн со шеќер и адитиви, овој рецепт од познатиот британски готвач Џејми Оливер ќе ве убеди целосно!
Домашната зимница инспирирана од кечап и сок од домати е направена со ароматични зачини и е поздрава, побогата и повкусна верзија на овие прилози.
Неговата предност е што, кога е правилно подготвено и складирано, може да трае до половина година, а секој залак потсетува на летни вкусови запечатени во тегла.
Состојки:
1-2 средни кромиди
1/2 анасон или 1 лажичка капари
150 г целер
маслиново масло
100 мл вински оцет
Парче свеж ѓумбир со големина на 1 лажичка или 1 лажичка сув
3 чешниња лук
сушени лути пиперки по вкус
1 букет босилек
10 листови жалфија
1 лажица семе од коријандер
2 чешниња
1 лажичка свежо мелен пипер
сол
1,5 кг зрели домати
70 г кафеав шеќер
Подготовка:
Измијте го зеленчукот , освен лукот и доматите, и исечете ги на поголеми парчиња, а потоа ставете ги во тава со подебело дно.
Прелијте со млаз маслиново масло, ѓумбир, излупен и сечкан лук, лута пиперка, сечкан босилек, сечкани семки од коријандер и каранфилче . Додадете сол и бибер во сè , а потоа гответе мешајќи на тивок оган околу 15 минути.
Потоа додадете ги излупените домати и 350 мл вода и оставете да зоврие на висока температура, а потоа намалете ја температурата на ниска и оставете да крчка околу половина час. Нивото на течноста треба да се намали на половина.
Потоа додадете ја исецканата жалфија , промешајте и оставете ја малку да се олади за да не се оштети блендерот. Сомелете ја во блендер, а по желба процедете ја низ цедалка додека не ја добиете саканата конзистенција.
Потоа вратете ја смесата во тавата, додадете шеќер и оцет и гответе уште половина час, додека не се згусне.
Доколку е потребно, додадете повеќе бибер и сол .
Потоа префрлете сè во правилно стерилизирани тегли или шишиња и добро затворете ги, а потоа оставете ги постепено да се оладат.
Чувајте во фрижидер или на суво и темно место, а „кечапот“ подготвен на овој начин може да трае околу шест месеци.








