Кардиолози: Луѓето со висок крвен притисок треба да избегнуваат комбинирање на овие намирници
НЕКОИ намирници подобро се апсорбираат кога се јадат заедно, како куркума со црн пипер или колаген со храна богата со витамин Ц. Сепак, постои и друга страна: одредени комбинации можат да бидат исклучително нездрави, особено за луѓе со хипертензија – висок крвен притисок. Бидејќи високиот крвен притисок влијае на голем дел од возрасната популација, лекарите предупредуваат дека некои навики во исхраната можат дополнително да ја влошат состојбата. Затоа тие го насочуваат вниманието кон една особено ризична комбинација.
Според кардиолозите, комбинацијата од сланина и сирење може да биде исклучително лоша за вашето срце кога се јаде редовно. „Сланината и сирењето се омилена храна за многумина, но редовната консумација може да биде штетна за здравјето на срцето, особено за луѓето со висок крвен притисок“, изјави кардиологот д-р Мартин Скот Досон за Parade .
Кардиологот д-р Каришма Патва, исто така, предупредува дека оваа комбинација создава оброк кој е екстремно богат со натриум и заситени масти, што претставува дополнителен товар за кардиоваскуларниот систем. И двајцата нагласуваат дека луѓето со висок крвен притисок треба да ја избегнуваат оваа комбинација што е можно почесто.
„Клучот е во секојдневните навики што придонесуваат за здравјето на срцето“
Експертите велат дека сланината е особено проблематична. Д-р Досон објаснува: „Вишокот натриум влече вода во крвотокот и ја зголемува количината на крв што срцето мора да ја пумпа. Со текот на времето, ова соединение го отежнува контролирањето на крвниот притисок и ги оштетува ѕидовите на крвните садови. Заситените масти во сланината, исто така, го зголемуваат LDL холестеролот, што дополнително го зголемува кардиоваскуларниот ризик.“
Д-р Патва додава дека и сланината и сирењето се богати со натриум и заситени масти, а нивните негативни ефекти се засилуваат кога се јадат заедно. Д-р Досон нагласува дека сирењето може да се вклопи во балансирана исхрана, но не и во комбинација со сланина.
Сепак, кардиолозите нудат неколку поздрави опции за оние кои сакаат солени појадоци. Д-р Патва препорачува појадок од белки од јајца, сирење со малку маснотии и сланина од мисирка, велејќи дека таков избор „го намалува внесот на заситени масти и натриум“.
Д-р Досон препорачува сендвич со јајца, авокадо, лиснат зеленчук, домати и леб од цело зрно: „Нуди здрави масти, протеини, влакна и калиум. Оваа комбинација ја поддржува контролата на крвниот притисок, помага во намалувањето на LDL холестеролот, а сепак обезбедува утешен, заситувачки појадок.“ Како алтернатива на растителна основа, тој предлага тофу со куркума и црн пипер.
„Оброците треба да бидат пријатни, а не казна. Клучот е да се развијат дневни навики што придонесуваат за здравјето на срцето, а воедно да се одржуваат храната и традициите што ги сакате“, заклучи д-р Досон.








