Дома Здравје Кардиолог открива: Најмоќниот сојузник во намалувањето на ЛОШИОТ ХОЛЕСТЕРОЛ е скриен во...

Кардиолог открива: Најмоќниот сојузник во намалувањето на ЛОШИОТ ХОЛЕСТЕРОЛ е скриен во пет намирници

57
0

Кардиолог открива: Најмоќниот сојузник во намалувањето на ЛОШИОТ ХОЛЕСТЕРОЛ е скриен во пет намирници

Факт е дека консумираме значително помалку растителни влакна од препорачаното.

Здравјето на срцето е основа на долг и квалитетен живот. Според д-р Елизабет Клодас, американска кардиолог, најважниот сојузник во борбата против лошиот холестерол не се ниту скапите лекови ниту егзотичната суперхрана – туку влакната.

  • Намалувањето на LDL холестеролот, кој е „лош“ холестерол, е еден од најефикасните начини за спречување на срцеви заболувања, а најмоќниот природен сојузник во овој процес се диететските влакна – истакна д-р Клодас, кој досега советувал илјадници пациенти и објавил бројни научни трудови.

Повеќето европски упатства за исхрана препорачуваат дневен внес на растителни влакна помеѓу 25 и 35 g за возрасни (30-35 g за мажи и 25-32 g за жени). Сепак, факт е дека консумираме значително помалку.

Пет секојдневни намирници што ги јаде кардиологот

Затоа, Клодас истакна пет намирници што ги јаде секој ден за да го одржи здравјето на срцето и да го намали холестеролот, и за кои, според неа, секој треба почесто да ги вклучува во своите менија.

Овесни снегулки

Половина чаша дневно обезбедува добра количина на растителни влакна, а дополнителната придобивка од антиоксидансите е што ја подобруваат функцијата на крвните садови и помагаат во намалувањето на крвниот притисок. Овесот може да се подготви суров, како дел од гранола од мелени ореви наросена на јогурт или да се готви со боровинки и цимет.

Наут во салата, чорба или печен за ужина

Ги прави коските посилни, очите поздрави, а либидото исто така не недостасува. Овој зелен зеленчук треба да се јаде секој ден.

Авокадото ги подобрува нивоата на холестерол и во двата случаи, имаме рецепт за вкусна посластица

Богат е со калиум и магнезиум, важни минерали за регулирање на крвниот притисок. Една чаша наут содржи речиси 15 грама протеини, 12 грама влакна и една четвртина од дневните потреби за железо.

Рукола за здрав имунитет и добар вид

Оваа лисната салата со препознатлив зачинет вкус е одличен извор на бета-каротен, кој телото го претвора во витамин А, кој е важен за здрав вид, кожа и имунитет. Две чаши рукола имаат само 10 калории, но и еден грам растителни влакна.

Бадемите како секојдневна навика

Една шака сурови бадеми обезбедува три и пол грама влакна, шест грама протеини и речиси 40 проценти од препорачаниот дневен внес на витамин Е. Заедно со бадемите, чиа и ленено семе се исто така одличен извор на влакна, протеини и омега-3 масни киселини.

Авокадо како неочекуван извор на влакна

Едно просечно авокадо содржи неверојатни 14 грама влакна. Исто така е богато со витамини, минерали и здрави масти, сè во пакет од нешто повеќе од 300 калории.

  • Овие намирници не се корисни само за намалување на холестеролот, туку го хранат и срцето, ги поддржуваат крвните садови и придонесуваат за долговечност – вели д-р Клодас, автор на книгата „Убиј го џинот: Моќта на превенцијата во победата над срцевите заболувања“.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име