Кардиолог открива: Најмоќниот сојузник во намалувањето на ЛОШИОТ ХОЛЕСТЕРОЛ е скриен во пет намирници
Факт е дека консумираме значително помалку растителни влакна од препорачаното.
Здравјето на срцето е основа на долг и квалитетен живот. Според д-р Елизабет Клодас, американска кардиолог, најважниот сојузник во борбата против лошиот холестерол не се ниту скапите лекови ниту егзотичната суперхрана – туку влакната.
- Намалувањето на LDL холестеролот, кој е „лош“ холестерол, е еден од најефикасните начини за спречување на срцеви заболувања, а најмоќниот природен сојузник во овој процес се диететските влакна – истакна д-р Клодас, кој досега советувал илјадници пациенти и објавил бројни научни трудови.
Повеќето европски упатства за исхрана препорачуваат дневен внес на растителни влакна помеѓу 25 и 35 g за возрасни (30-35 g за мажи и 25-32 g за жени). Сепак, факт е дека консумираме значително помалку.
Пет секојдневни намирници што ги јаде кардиологот
Затоа, Клодас истакна пет намирници што ги јаде секој ден за да го одржи здравјето на срцето и да го намали холестеролот, и за кои, според неа, секој треба почесто да ги вклучува во своите менија.
Овесни снегулки
Половина чаша дневно обезбедува добра количина на растителни влакна, а дополнителната придобивка од антиоксидансите е што ја подобруваат функцијата на крвните садови и помагаат во намалувањето на крвниот притисок. Овесот може да се подготви суров, како дел од гранола од мелени ореви наросена на јогурт или да се готви со боровинки и цимет.
Наут во салата, чорба или печен за ужина
Ги прави коските посилни, очите поздрави, а либидото исто така не недостасува. Овој зелен зеленчук треба да се јаде секој ден.
Авокадото ги подобрува нивоата на холестерол и во двата случаи, имаме рецепт за вкусна посластица
Богат е со калиум и магнезиум, важни минерали за регулирање на крвниот притисок. Една чаша наут содржи речиси 15 грама протеини, 12 грама влакна и една четвртина од дневните потреби за железо.
Рукола за здрав имунитет и добар вид
Оваа лисната салата со препознатлив зачинет вкус е одличен извор на бета-каротен, кој телото го претвора во витамин А, кој е важен за здрав вид, кожа и имунитет. Две чаши рукола имаат само 10 калории, но и еден грам растителни влакна.
Бадемите како секојдневна навика
Една шака сурови бадеми обезбедува три и пол грама влакна, шест грама протеини и речиси 40 проценти од препорачаниот дневен внес на витамин Е. Заедно со бадемите, чиа и ленено семе се исто така одличен извор на влакна, протеини и омега-3 масни киселини.
Авокадо како неочекуван извор на влакна
Едно просечно авокадо содржи неверојатни 14 грама влакна. Исто така е богато со витамини, минерали и здрави масти, сè во пакет од нешто повеќе од 300 калории.
- Овие намирници не се корисни само за намалување на холестеролот, туку го хранат и срцето, ги поддржуваат крвните садови и придонесуваат за долговечност – вели д-р Клодас, автор на книгата „Убиј го џинот: Моќта на превенцијата во победата над срцевите заболувања“.