Има лековити својства: Дали знаете зошто морската вода е солена?
Со милиони години, минералите и солите течат од реките во морињата и океаните.
Водата од морињата и океаните, како и секоја друга вода, се губи преку испарување, а солта останува растворена и ја прави преостанатата вода сè посолена. Дел од океанската сол се произведува и преку процеси како што се ладењето на магматските карпи од Земјината кора или распаѓањето на карпите и седиментите на океанското дно. Извори на сол се и цврсти и гасовити супстанции што излегуваат од Земјината кора преку подводна вулканска активност.
Покрај природните феномени и процеси, хемискиот состав на морската вода е под влијание и на животот во морето. Морските организми концентрираат и излачуваат многу хемиски елементи и влијаат на нивната концентрација во морето, но ниеден организам не го отстранува натриум хлоридот (кујнска сол) од водата.
Пропорцијата на сол во морето се нарекува соленост и се изразува во грамови на килограм (g/kg) или во делови на милион (‰). Просечната соленост на морињата и океаните е 35 ‰. Посолени се оние мориња кои примаат помалку врнежи, имаат помал прилив на реки и испаруваат поинтензивно.
Балтичкото Море има најниска соленост, само 6 ‰. Нивото на сол во морето денес е толку високо што морската вода не е за пиење, но тоа не значи дека не може да се користи за други намени. Околу 35 грама кујнска сол може да се добијат од еден литар морска вода.
Солта во морето го олеснува пливањето и останувањето на површината, поради што учењето пливање во морето е многу полесно отколку во базените. Лековитите својства на морската вода поради солта и минералите со кои е богата се познати уште од античко време и не ја изгубиле својата важност дури ни денес