Дома Здравје За повторно уживање во храната: Диета против киселини во желудникот

За повторно уживање во храната: Диета против киселини во желудникот

315
0

За повторно уживање во храната: Диета против киселини во желудникот

Киселините и чувството на „оган“ во желудникот се сè почеста појава во современиот живот, но со правилна исхрана и малку дисциплина, високата киселост може да стане минато.

Лекарите често препорачуваат промени во исхраната како прв чекор кон рамнотежа, бидејќи она што го јадеме директно влијае на тоа како реагира желудникот.

Основни правила на исхраната за висока киселост

Јадете почесто, но помалку.

Пет до шест мали оброци дневно спречуваат чувство на исполнетост на желудникот и го олеснуваат рефлуксот.

Избегнувајте храна што е премногу топла или премногу ладна.

Екстремните температури ја иритираат слузницата. Идеално, оброкот треба да биде умерено топол.

Кажете „не“ на пржењето.

Пржената и масната храна го стимулираат зголеменото лачење на киселина. Дајте приоритет на готвењето, динстањето и печењето во фолија.

Заборавете на зачинетото.

Лутата пиперка, биберот, оцетот и силните зачини најчесто предизвикуваат горушица.

Јадете полека и џвакајте темелно.

Варењето започнува во устата, секој залак значи помалку киселина во желудникот .

Дозволена храна што го смирува желудникот

Зеленчук: варени моркови, тиквички, компири, тиква, брокула (варена на пареа).

Овошје: банани, печени јаболка, диња, лубеница (во помали количини).

Протеини: бело месо (пилешко, мисиркино), риба на пареа, варени јајца.

Млечни производи: јогурт со ниска масленост, кисело млеко, благи сирења.

Житни култури: овесна каша и оризова каша, интегрален тост, гриз и тестенини без масни сосови.

Пијалоци: вода на собна температура, благи билни чаеви (камилица, сладунец, ленено семе).

Храна што треба да се избегнува

Кафе, црн и зелен чај, газирани пијалоци,

Алкохол, особено вино и пиво,

Агруми, домати и нивни производи,

Црвено месо, сувомеснати производи и јадења со кромид или лук,

Слатки со крем, чоколадо, колачи со квасец,

Јаки и масни јадења (гулаш, супи со прскање);

Препорачано мени за еден ден

Појадок

Овесна каша со банана и лажица мед,

Билен чај од камилица,

Закуска,

Печено јаболко со малку цимет;

Ручек

Варено бело месо со пире од компир и морков,

Блага супа без зачини,

Попладневна ужина,

Јогурт со ниска масленост или неколку бадеми;

Вечера

Ориз со тиквички и варено јајце,

Чаша топла вода со неколку капки лимон (ако не предизвикува непријатност);

Мали трикови за смирен стомак

Не легнувајте најмалку 2 часа по јадење. Лесна прошетка по вечерата помага во варењето на храната. Спијте со малку подигнат табла за кревет (околу 10-15 см). Обидете се да избегнувате тесна облека во пределот на половината.

Со малку планирање и дисциплина, киселата диета не мора да биде казна. Напротив, таа може да биде пат кон поздрав, посвесен став кон храната.

Уживањето во супа од тиквички, мека овесна каша и каша од банана или варено бело месо може да стане нов стандард, а не привремено решение.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име