Дома Здравје Доктори: Изненадувачка храна го поттикнува слабеењето за само четири недели

Доктори: Изненадувачка храна го поттикнува слабеењето за само четири недели

341
0

Доктори: Изненадувачка храна го поттикнува слабеењето за само четири недели

ЛУЃЕТО кои се обидуваат да ослабат честопати помислуваат на ограничување на храната, но долгорочните студии покажуваат дека овој пристап ретко функционира бидејќи е тешко постојано да се откажувате од вашата омилена храна. Поефикасно е да се фокусирате на тоа што можете да јадете, што е потврдено од студија во која луѓето кои се придржувале кон интуитивно јадење изгубиле повеќе тежина од оние кои само броеле калории.

Затоа лекарите истакнуваат една изненадувачка храна што може да доведе до значително губење на тежината за само четири недели. Нова студија покажа дека јадењето 45 грама ореви дневно може значително да го намали обемот на половината за четири недели. Кардиологот д-р Карол Вотсон објаснува дека оревите се богати со нерастворливи влакна. „Оревите се богати со нерастворливи влакна, кои можат да помогнат во поддршката на здравјето на срцето со ограничување на зголемувањето на телесната тежина, подобрување на цревната микробиота и намалување на воспалението“, вели таа за Parade .

Интернистот и кардиолог д-р Асимин Чима додава дека ова влакно помага и во намалувањето на LDL холестеролот. „Нерастворливите влакна делуваат како сунѓер во дигестивниот систем и ги апсорбираат честичките холестерол, спречувајќи ги да влезат во крвотокот“, објаснува тој. Лекарот д-р Маршал С. Рунге препорачува јадење јаткасти плодови умерено и како замена за храна со поголема калорична вредност.

Оревите имаат и дополнителни придобивки за кардиоваскуларното здравје. Д-р Чима истакнува дека омега-3 ALA од растителна основа „го лади воспалението во крвните садови и создава помирна средина во артериите“. Д-р Вотсон објаснува дека антиоксидансите во оревите „ја намалуваат оксидацијата на холестеролот“, додека д-р Чима додава дека тие „ги неутрализираат слободните радикали и обезбедуваат дополнителен слој на заштита за артериите“.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име