Дали вака подготвувате месо? Науката вели дека го намалува ризикот од рак до 90 проценти
ПЕЧЕЊЕТО месо на скара е омилена активност за многумина, но готвењето на високи температури носи и одредени ризици. За среќа, постои едноставен и вкусен начин значително да се намалат тие ризици – маринирање. Истражувачите откриле дека маринирањето на месото најмалку 40 минути пред печење на скара може да го намали формирањето на канцерогени соединенија за повеќе од 90 проценти, објавува „Food & Wine“ .
Според здравствениот центар на UCLA, „јадењето месо зготвено на високи температури може да го зголеми ризикот од рак“ бидејќи јагленисаните делови „произведуваат канцерогени хемикалии познати како хетероциклични амини и полициклични ароматични јаглеводороди“. Колку е поголема изложеноста на овие хемикалии, толку е поголема штетата на ДНК и „со текот на времето, тие можат да се развијат во тумори“.
Иако постојат едноставни начини за намалување на ризикот, како што се избегнување на препечено месо, отстранување на изгорени делови и често превртување на оган, експертите препорачуваат маринирање како најефикасна опција.
Клучот е во маринадите.
„Маринадите можат значително да ги намалат канцерогените соединенија произведени со печење на скара или готвење месо на високи температури. Дури и маринирањето на месото само 40 минути се чини дека ги намалува овие соединенија за над 90%“, објасни Институтот за рак „Карманос“ при Државниот универзитет Вејн. Не е сосема јасно зошто маринадите се толку заштитни, но се смета дека тоа се должи на антиоксидансите или на едноставниот ефект на ладење што маринадата го обезбедува на месото.
„Маринадата од шеќер и масло може едноставно да дејствува како бариера помеѓу месото и топлината, а потоа се пржи наместо месото“, рече Најџел Броктон, потпретседател за истражување во Американскиот институт за истражување на ракот. „Зачините и билките не само што го прават вашето месо повкусно, туку нивните антиоксидантни својства можат да спречат формирање на штетни канцерогени соединенија.“
Студија од 2023 година покажа дека маринадите создаваат физичка бариера на месото, намалувајќи го директниот контакт со пламен и чад, а воедно додавајќи влага. Иако подолгото време на маринирање е подобро, се препорачува месото да се маринира до 24 часа за да се осигура дека неговата текстура нема да се промени. Најефикасните состојки вклучуваат киселини како оцет, сок од цитрус, вино и јогурт, како и билки и зачини богати со антиоксиданси како лук, кромид, рузмарин, мајчина душица и оригано.
Шест совети за побезбедно печење на скара
Извештај објавен во списанието „Discover Food“ нуди шест совети за намалување на ризикот. Прво, користете путер или масло за да избегнете директен контакт на месото со изворот на топлина. Второ, намалете ја температурата и времето на готвење, при што претходното готвење во микробранова печка е најефикасно. Трето, редовно превртувајте го месото над оган. Четврто, користете природни антиоксиданси како лук, ѓумбир и домати. Петто, нанесете маринади и зачини пред печење на скара. Конечно, користете фритеза на воздух или sous vide секогаш кога е можно за да го намалите горењето.
Клучот е да не се грижите премногу за повременото печење скара, туку за долгорочните навики. „Тоа не е толку еднократно искуство, како случајот кога сте го оставиле месото на скара предолго и тоа поцрнело. Тоа е повеќе порака за нечиј начин на живот“, објаснува д-р Кетрин Карпентер од UCLA. „Готвите на тој начин веќе 30 години; секој викенд има скара, го печете месото на високи температури и се случува сето ова поцрнување. Тогаш станува проблем во однос на ризикот од рак.“ Д-р Карпентер, исто така, советува комбинирање на месото со овошје и зеленчук, чии антиоксиданси помагаат во неутрализирање на штетните хемикалии.
Како да се подготви подобра маринада
Добрата маринада не само што го подобрува вкусот, туку создава и заштитна бариера. За најдобри резултати, следете ги овие чекори. Користете кисела основа како оцет, сок од цитрус, вино или јогурт за да го омекнете месото. Додадете билки и зачини богати со антиоксиданси како лук, рузмарин и мајчина душица. Малку масло или шеќер ќе помогне да се создаде обвивка што ќе го запржи месото наместо да го запржи. За максимални придобивки, маринирајте го месото најмалку 40 минути.
Katerina








