Дома Твој готвач Грчка торта од гриз и портокал

Грчка торта од гриз и портокал

189
0

Грчка торта од гриз и портокал

Состојки

За кората:

2 јајца

100 г шеќер

100 г јогурт

100 мл сок од портокал

100 мл масло

1 портокал (рендана кора)

1 прстофат сол

1 лажичка арома на ванила

200 г пченичен гриз

150 г пченично брашно

1 кесичка прашок за пециво

За сирупот:

100 мл сок од портокал

100 г шеќер

50 мл вода

За преливот и декорацијата:

малку грчки јогурт

1-2 лажици сечкани или мелени фстаци

Подготовка:

Јајцата со шеќерот матете ги со миксер додека не добиете пенаста смеса. Исклучете го миксерот и додадете сок, јогурт, масло, арома на ванила, сол и рендана кора од портокал. Измешајте, а потоа додадете гриз, брашно и прашок за пециво. Добро измешајте и истурете ја смесата за колачот во плех со димензии 30×20 см претходно обложен со хартија за печење и ставете го во претходно загреана рерна на 200 степени. Печете го колачот околу 20-25 минути, или додека не добие златно-кафеава боја.

Додека се пече колачот, подгответе го сирупот. Ставете го сокот од портокал, водата и шеќерот во тенџере и варете 10-15 минути, или додека не стане лепливо. Избоцкајте го изладениот колач со вилушка и прелијте го со млак сируп. Исечете го колачот на парчиња и прелијте го со малку грчки јогурт и наросете малку ф’стаци.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име