Дома Здравје Водата со прстофат од еден зачин може да има позитивен ефект врз...

Водата со прстофат од еден зачин може да има позитивен ефект врз здравјето

287
0

Водата со прстофат од еден зачин може да има позитивен ефект врз здравјето

Истражувањата покажаа дека капсаицинот, активната супстанца од кајенскиот пипер, носи бројни придобивки за телото. Сепак, тоа не значи дека ќе ги добиете сите овие ефекти ако пиете вода со пипер, објавува nova.rs.

Водата со црн пипер обично се прави со комбинација од вода, кајенски пипер и сок од лимон, и може да се пие топла или ладна. Медицинскиот портал „Everydayhealth“ наведува шест потенцијални придобивки од овој пијалок.

Кајенскиот пипер почесто се користи во готвењето отколку во пијалоците, но во последниве години стана популарен благодарение на познати личности како Арон Роџерс и Бијонсе, кои тврдат дека им помага да ослабат и да ги ублажат болките.

Неговите лековити својства доаѓаат од капсаицинот, хемиско соединение кое му дава карактеристична лутина. Според истражување објавено во 2017 година во списанието „Фолиа Ветеринарија“, кајенскиот пипер содржи околу 2.500 микрограми капсаицин на грам прав.

Експериментите врз животни покажаа дека малите дози на капсаицин можат да имаат корисен ефект, додека истражувачите во списанието Open Heart во 2015 година заклучија дека дозите од 20 до 40 мг може да бидат безбедни за луѓето, иако се потребни дополнителни студии.

За повеќето луѓе, особено за оние кои не сакаат зачинета храна, тоа е повеќе отколку што би внесле природно. Кајенскиот пипер има 5.000–25.000 единици за лутина на Сковиловата скала (за споредба, паприката има 0, а чистиот капсаицин 16 милиони).

Премногу лутина може да предизвика болка во устата и проблеми со желудникот, па затоа се препорачува постепено да се воведува овој пијалок. Луѓето кои страдаат од горушица или рефлукс на киселина треба да го избегнуваат, бидејќи може да ги влоши симптомите, според „Џонс Хопкинс Медисин“.

Ако добро го толерирате, еве некои можни придобивки поврзани со водата со кајенски пипер:

Кајенскиот пипер, како и другиот интензивно обоен зеленчук, содржи многу антиоксиданси, растителни соединенија кои ги штитат клетките од оштетување.

Редовното внесување храна и пијалоци богати со антиоксиданси може да го намали ризикот од срцеви заболувања и одредени видови на рак, според истражувањето спроведено од клиниката Кливленд.

Капсаицинот делува како природен супресант на апетитот, па затоа може да ви помогне да јадете помалку и да се чувствувате сити подолго време.

Преглед на студии во списанието „Biologia Futura“ покажа дека екстрактот од пиперка и капсаицинот можат да го ублажат чувството на глад и на тој начин да помогнат во контролата на внесувањето храна.

Може да придонесе за губење на тежината

Водата од кајенски пипер често се споменува како пијалак за брзо слабеење. Иако постои врска помеѓу капсаицинот и разградувањето на мастите, ефектот е скромен.

Мета-анализа на 15 клинички студии објавени во „British Journal of Nutrition“ покажа дека додатоците на капсаицин можат малку да ја намалат телесната тежина, обемот на половината и индексот на телесна маса кај дебели лица.

Сепак, не е јасно колку од пијалокот би бил ефикасен, а резултатите сигурно зависат од целокупната исхрана. Исто така, постојат поедноставни, поздрави начини за постигнување губење на тежината.

Кајенскиот пипер може да го стимулира варењето на храната и да ја подобри апсорпцијата на хранливи материи. Според списанието „Критички прегледи во науката за храна и исхраната“, капсаицинот го стимулира протокот на крв во желудникот и работата на дигестивниот тракт.

Сепак, научниците нагласуваат дека се потребни повеќе истражувања за да се утврди безбедна и ефикасна доза.

Може да го заштити срцето.

Овој пијалок може да придонесе за здравјето на срцето бидејќи ги шири крвните садови, што ја подобрува циркулацијата и го намалува ризикот од формирање на плаки во артериите.

Студиите врз животни, како онаа објавена во „Отворено срце“ во 2015 година, сугерираат дека капсаицинот може да го намали ризикот од затнати артерии, но сè уште не е јасно како ова се пренесува кај луѓето.

Можеби ја ублажува болката.

Кремите со капсаицин се познати по ублажувањето на болката од артритис и повреди на мускулите, но нема докази дека пиењето вода од кајенски пипер може да има ист ефект. Досега, тврдењата за ублажување на болката од овој пијалок остануваат непотврдени.

Водата со кајенски пипер може да има некои придобивки, но досегашните истражувања се ограничени и главно се поврзани со капсаицинот, а не со самиот пијалок. Нема официјални препораки за тоа како да се консумира – без разлика дали преку вода, додатоци во исхраната или храна, или во која количина.

Со други зборови, може да се проба, но без претерување и со доза на претпазливост, особено за луѓе со чувствителен стомак.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име