Дома Твој готвач Вкусот на летото во секој залак: Кнедли од тиквички со крем сирење,...

Вкусот на летото во секој залак: Кнедли од тиквички со крем сирење, гозба за вашите пупки за вкус

274
0

Вкусот на летото во секој залак: Кнедли од тиквички со крем сирење, гозба за вашите пупки за вкус

Кнедлите од тиквички со сирење се совршени за топлите денови кога сакаме нешто брзо, освежително и лесно, без да ни го ограничи буџетот.

Ако летото ви носи високи температури и не сакате да поминувате премногу време во кујната подготвувајќи тешки и комплицирани јадења, имаме одлични вести за вас. Ова јадење е лесно за подготовка, достапно за многумина и ќе ви заштеди пари на сметката за намирници.

Тиквичките се во сезона и ако, како повеќето, ги обожавате, овој лесен рецепт е вистинскиот избор кога не ви се поминуваат часови покрај шпоретот.

Добар трик е да ги сварите тиквичките пред да ги печете во рерна, бидејќи на овој начин тие ја впиваат водата и нема да бидат суви кога ќе се испечат.

Состојки за 2 порции:

1 тиквичка со средна големина

150 г урда

1 јајце

1 чешне лук

30 г ситно рендано сирење

сол, бибер, масло

Подготовка:

Излупете ги тиквичките и пресечете ги на половина. Ставете ги тиквичките во тенџере со многу врела вода и варете ги околу 10 минути. Тиквичките треба малку да омекнат, но да не бидат кашести.

Вклучете ја рерната да се загрее на 200°C. Извадете ги тиквичките од водата и оставете ги малку да се изладат, а потоа издлабете ги во средината за да направите мали чамчиња. Зачувајте го центарот на тиквата.

Во сад измешајте го сирењето, јајцето, ситно сечканиот лук и ситно сечканата средина од тиквичките, како и солта и биберот, но бидете внимателни со солта бидејќи сирењето можеби е веќе доволно солено.

Намастете го секое мало чамче малку, па наполнете го со оваа смеса. Покријте го со рендано сирење.

Печете околу 20 минути, или додека сирењето на тиквичките не добие златно-кафеава боја.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име