Вкусни лебчиња со јајца, кромидче и пармезан
Солен леб е одличен и со малку млад кромид.
За оние кои преферираат солени појадок, имаме одлична идеја – солено лепче со пармезан. Отсега ништо нема да биде исто…
Тост леб е еден од нашите омилени појадок од детството. Се правеше секогаш кога ќе останеше бајат леб, а секој го јадеше на свој начин – некои само го посолеа, некои со намаз од сирење, а оние со сладок заб го посипуваа со шеќер во прав или гранулиран шеќер и цимет или со нивниот омилен џем. Секако, не заборавивме и на Нутела.
За пржениот леб има вечни дебати – дали е подобро слатко или солено… Нема да навлегуваме во тоа, бидејќи ни се допаѓаат и двете сорти. Но, ние ја сакаме идејата да направиме едно јадење, а потоа секој да го доврши на свој омилен начин.
На крајот на краиштата, можете да јадете едно парче солени, а следното слатко… Денеска ви носиме одличен рецепт за солени лепчиња – дефинитивно треба да го пробате! Состојките се доволни за 2-3 порции , во зависност од вашиот апетит.
Состојки:
Јајца 4
Млеко 120 мл
Павлака 120 мл
Пармезан 50 гр
Коромид млад
Леб 6 парчиња
Сол
Бибер
Постапка:
Прво, исечете го (стариот) леб; Парчињата треба да бидат дебели околу 2 сантиметри.
Измешајте ги јајцата, млекото и павлаката, а потоа измешајте ги пармезанот, издробениот лук и солта и биберот.
Загрејте го маслото во тава, на средна топлина.
Потопете го лебот од двете страни во мешавина од јајца, крем за готвење и млеко и печете го околу 2-3 минути од секоја страна.
Откако ќе се испржи лебот ставете го на хартиени крпи за да се исцеди вишокот масло. Пред сервирање, посипете го со свеж кромид и по потреба додадете дополнително сол и бибер.