Вкусен сос на база на сенф (РЕЦЕПТ)
Не ги фрлајте соковите и стврднатата маст полна со вкус и арома што остануваат во тавата по печењето на месото. Наместо тоа, користете ги за вкусен сос на база на сенф. За подготовка, ќе биде доволен секој добар сенф, а можете да користите и зрнест, кој ќе даде фина текстура. Можете исто така да додадете билки како мајчина душица, а куркума или мешавина од зачини како за’атар исто така ќе бидат совршени.
Состојки: 2 лажици путер, 1 кромид, 60 мл вермут или коњак, 360 мл шлаг без шеќер, 1 и пол лажици висококвалитетен сенф, 1 лажичка мед (по желба), 1 лажица ситно сечкана мајчина душица, сол, црн пипер по вкус
Подготовка:
- Откако ќе го испечете стекот или месото, извадете го од тавата и исклучете го огнот за малку да се олади (5-6 минути).
- Додадете го путерот и ситно исечканиот кромид и повторно вклучете ја температурата за да одржите средно-висока. Пржете го кромидот додека не стане проѕирен (околу 4-5 минути).
- Внимателно додадете вермут или коњак и гответе 3-4 минути или додека алкохолот не се намали за половина.
- Додадете ја павлаката и медот и оставете го да се вари полека. Гответе додека не добиете конзистенција на густо тесто за палачинки.
- Тргнете од оган, но додека сосот е сè уште топол, додадете го сенфот и мајчината душица. Пробајте и додадете сол и црн пипер по вкус.








