Вашите палачинки секогаш ќе бидат меки ако не го прескокнете овој чекор.
СОВРШЕНОТО утро за секого започнува со појадок, а палачинките често се наоѓаат на масата, особено за време на викендите. Иако секој има свој рецепт за нивна подготовка, сите ние секогаш бараме нови совети што ќе ги направат уште подобри, а сега пронајдовме одлични совети и рецепт на The Kitchn .
Ова е совет од Американката Џоан Гејнс, чии палачинки се сметаат за „најдобри досега“, а всушност се неверојатно едноставни. За да направите палачинки според рецептот на Џоан Гејнс, прво измешајте ги сувите состојки: брашно, шеќер, сол и обилна количина прашок за пециво и сода бикарбона. Во посебен сад, измешајте ги течните состојки: матеница, маст (10 лажици растително масло или путер) и јајца.
Оставете ја смесата да отстои.
Откако ќе ги подготвите смесите одделно, соединете ги. Сега доаѓа клучниот чекор: оставете ја смесата да отстои 20 до 30 минути – не ги печете палачинките веднаш. Дури по половина час загревајте ја тавата и печете додека долната страна не добие златно-кафеава боја и не се појават меурчиња одозгора. Превртете ја тавата и печете додека другата страна не добие златно-кафеава боја.
На прв поглед, рецептот на Џоан Гејнс не изгледа многу различен од другите рецепти за палачинки со матеница. Состојките се класични, а подготовката е изненадувачки едноставна – нема одвојување на јајцата или деликатно мешање на состојките. Тајната е во деталите. Количината на средства за квас – една лажица прашок за пециво и две лажички сода бикарбона – е значително поголема отколку во повеќето рецепти.
Сепак, техниката што ги носи овие палачинки на следно ниво е одмрзнувањето на тестото. Овој едноставен чекор, кој лесно се занемарува, прави чуда. За време на процесот на одмрзнување, брашното има време да ја апсорбира течноста, што го прави тестото погусто. Во исто време, квасците почнуваат да дејствуваат, создавајќи меурчиња кои дополнително ќе се активираат од топлината на тавата. Резултатот се малку слатки палачинки со пријатна киселост на матеница, лесни и воздушести.
Два клучни совети за совршенство
Ако одлучите да го пробате овој рецепт, има неколку работи што треба да ги имате предвид. Прво, користете растително масло. Иако Џоана Гејнс исто така го наведува стопениот путер како опција, растителното масло дава најдобри резултати. Второ, оставете го тестото да отстои – 20 до 30 минути.








