Брзо го намалува шеќерот: Пијте 1 чаша од овој сок дневно со оброк и тој ќе ви ги замени лековите
Една чаша сок од јагоди може да го намали нивото на шеќер во крвта за помалку од еден час.
Колку подолго дијабетесот е оставен сам на себе, толку се потешки последиците по здравјето. За среќа, еден црвен пијалок покажа значително намалување на нивото на шеќер во крвта во текот на неколку часа, помагајќи да се спречи оваа состојба.
Стапките на дијабетес тип 2 – најчестата форма на дијабетес – се зголемуваат и кај постарите лица и кај младите. Неодамнешните истражувања покажаа дека речиси едно од 10 лица во Велика Британија ќе биде зафатено од дијабетес до 2030 година. За среќа, состојбата може да се спречи, а контролата на гликозата во крвта е подеднакво важна за спречување на болеста како и за нејзино лекување. Една чаша сок од јагоди може да ги намали нивоата на шеќер во крвта за помалку од еден час.
Стапките на дијабетес тип 2 се во пораст откако пандемијата Ковид-19 го погоди светот, делумно благодарение на значителното зголемување на дебелината. Состојбата се сфаќа како доживотна и прогресивна состојба, која може да биде реверзибилна со соодветно губење на тежината.
Неодамнешна студија покажа дека самото одржување на физичка форма можеби не е толку важно како одржувањето на здрава тежина кога станува збор за спречување на дијабетес.
Во превенцијата од дијабетес, најдобро е да се избегнуваат производи со висок гликемиски индекс. Истражување објавено во списанието „Food and Function“ ги испитувало ефектите од внесувањето јагоди врз нивото на гликоза во крвта. Истражувачите побарале од 14 учесници со прекумерна тежина да консумираат пијалок од јагоди во три одделни интервали.
Испитаниците пиеле пијалоци два часа пред оброкот, со оброкот и два часа по оброкот. Резултатите покажале дека оние кои консумирале пијалоци од јагоди два часа пред оброк имале значително пониски нивоа на гликоза во крвта во период од 10 часа, во споредба со оние кои го пиеле пијалокот со оброк. Истражувачите сугерираат дека овошјето може да делува со подобрување на инсулинската сигнализација, преместувајќи ја гликозата од крвотокот во клетките каде што се претвора во енергија. Авторите напишале: „Јагодите богати со антоцијанини го умерено зголемувањето на воспалението и оксидативниот стрес по јадење, како и ги подобруваат реакциите на инсулин по јадење“.
Оваа студија дава податоци што укажуваат дека јагодите имаат улога во контролата на гликемијата и ублажувањето на проинфламаторниот ефект на модерната исхрана.
Може да има посебни придобивки кога јагодите се консумираат пред оброк. Дополнителни наоди, Студијата за здравјето на жените ги потврди овие антидијабетични ефекти, покажувајќи дека жените кои никогаш не јаделе јагоди имале 10 проценти поголем ризик од развој на дијабетес во споредба со оние кои јаделе. Јагодите обезбедуваат големи количини на есенцијални хранливи материи, вклучувајќи уникатен сет на антиоксиданси познати како антоцијанини.