Брза пита со млад кромид: Готова за кратко време, а колку подолго стои, толку повкусна станува
Состојките едноставно се мешаат и се истураат во тава.
Питите секогаш се најлесни за правење, особено ако не ви треба кора, туку само измешајте ги состојките и истурете ги во тава. Ова е такво, а се прави и со млад кромид, кој е во сезона. Можете да додадете и спанаќ или тиквички ако сакате да го подобрите вкусот. Одлични се како предјадење на забави, но и за брз појадок или вечера, пишува Cooking.
Состојки:
250 г млад кромид
400 мл јогурт
250 г сирење
4 јајца
250 г брашно
1 лажичка прашок за пециво
сусам
Подготовка:
Измијте, исчистете и исечкајте го младиот кромид, па пропржете го. Во голем сад, изматете ги јајцата и солта додека не добиете пенаста смеса. Постепено додавајте јогурт, па добро матете. Додадете го просеаното брашно со прашок за пециво, па добро измешајте. Потоа додадете сирење и пржен млад кромид. Комбинирајте ги сите состојки. Намастете тава (30×20 см) со масло и наросете малку брашно, а потоа рамномерно истурете ја смесата. Посипете сусам одозгора. Печете во претходно загреана рерна на 200°C додека кората не добие златно-кафеава боја (околу 40 минути) и додека чепкалката за заби не излезе чиста во средината. Почекајте питата да се олади, потоа исечете ја и послужете.