Дома Psychological advice 8 ЗНАЦИ дека имате работа со емотивно незрел партнер!

8 ЗНАЦИ дека имате работа со емотивно незрел партнер!

383
0

8 ЗНАЦИ дека имате работа со емотивно незрел партнер!

Одбранбеност, детско однесување кога нешто не им одговара и историја на неуспешни врски се само дел од показателите дека личноста е емотивно незрела.

За да прераснете во психички стабилна личност, подготвена да се соочи и со убавата и со тешката страна на животот, треба постојано да работите на себе.
Некои луѓе не успеваат да достигнат емоционална зрелост , што подоцна влијае не само на нив, туку и на нивната околина.

Психологот Никол Лепера откри се што треба да знаете за емоционалната незрелост:

  • Нашето ниво на емоционална незрелост се учи преку моделирањето што го добиваме како деца.


Семејствата со: отворена комуникација, способност за поправка после конфликт и лична одговорност создаваат емоционално зрели возрасни.

Добрата вест е: Сите можеме да станеме емотивно позрели. Можеме да развиеме вештини и емоционална регулација за да се движиме во животот на нови начини.

ЗНАЧИ ДЕКА ЛИЦЕТО МОЖЕ ДА СТАНЕ ПОЗРЕЛА ЛИЧНОСТ:

Тие го гледаат недостатокот на комуникација и високата одбранбеност како проблем во нивните односи, воопшто.
Тие се свесни за емоционалната незрелост во нивното семејство и ја гледаат дисфункцијата што ја предизвикува.
Тие се отворени за: терапија, читање книги, слушање подкасти за да се вклучат во личен развој и лекување.
Тие прифаќаат дека сите здрави врски бараат работа: тие стекнуваат вештини кои возрасните мора да ги имаат за да функционираат врските (на пр. компромис, емоционална поддршка)

ЗНАЦИ КОИ ПОКАЖУВААТ ДЕКА ЛИЦАТА НЕ САКА ДА СТАНЕ ЗРЕЛА ЛИЧНОСТ:

Тие не гледаат проблем во тоа како комуницираат.
Ве обвинуваат за речиси сè.
Тие ретко (ако некогаш) се извинуваат.
Тие ја нарекуваат терапијата или самопомошот „глупаво“ или ве исмеваат за вашиот интерес за тоа.
Тие имаат односи со други емотивно незрели луѓе, кои никогаш не ги сметаат за одговорни.
Важно е да се забележи дека ниту една количина на туркање или убедување не може да направи емоционално незрела личност да се промени. Понекогаш тоа ќе ги направи уште поодбранбени.

Овие 8 знаци покажуваат дека имате работа со емотивно незрел партнер:

Тие се исклучително одбранбени или експлозивни. Ним им недостига способност да ги разберат и обработат емоциите како што е гневот, па наместо тоа тие се нафрлуваат, проектираат и ја префрлаат вината.
Ве обвинуваат за вашите чувства. Ним им е крајно непријатно со емоциите, па ќе кажат работи како „многу бараш“ или „секогаш се работи за тебе“ кога ќе ги споделиш своите чувства.
Тие се детинести кога работите не одат како што замислиле. Ним им недостига способност за компромиси и барање решенија. Наместо тоа, тие често се затвораат или претерано реагираат.
Сè доживуваат како личен напад. Бидејќи се борат со длабочината на емоциите и саморефлексијата, тие ги чувствуваат природните односи како напад.
Тие ги игнорираат проблемите со надеж дека ќе исчезнат. Ако имате проблем, тој ќе ви каже да се фокусирате само на позитивното.
Тие веруваат дека врските треба да бидат лесни. Ќе кажат нешто како „Посакувам да се вратиме на почетокот“ или ќе се заканат дека ќе си заминат при првото несогласување. Тие не можат да се борат со управувањето со животот со друг возрасен.
Тие имаат историја на испарливи или дисфункционални врски. Наместо да растат или учат од тие искуства, тие ги обвинуваат луѓето од минатото и не гледаат дека имаат некаква вина во тоа.
Тие се опседнати со изгледот на врската. Сакаат да остават впечаток дека нивната врска е совршена. Тие можат да го направат тоа преку социјалните мрежи или да се претстават како различна личност пред семејството и пријателите.

Претходна објаваКОЛАЧИЊА СО ЧОКОЛАДО И КИКИРИКИ! Слаткото задоволство за кое сонувавте!
Следна објаваОткриен важен факт: СТАРЕЕМЕ ПОБРЗО поради една работа, а тоа не се ниту цигарите, ниту физичката неактивност

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име