Дома Здравје 7 совети за точен резултат на брз антигенски тест

7 совети за точен резултат на брз антигенски тест

1798
0

Сега кога е зголемена побарувачката на брзи антигенски тестови и ги има насекаде во аптеките за да се тестирате дома за COVID-19 за околу 15 минути ви кажуваме совети за точен резултат.

Резултатите ќе ги добиете многу порано од стандардните PCR тестови, со кои повеќето од нас ќе бидат запознаени.

Еве како да го искористите максимумот од овие брзи антигенски тестови и да ги зголемите шансите за значаен резултат.

Да се потсетиме, што е антигенски брз тест?
Брзиот антигенски тест открива протеини од САРС-КоВ-2, вирусот што предизвикува СОВИД-19, во примерок. Можете сами да го земете примерокот дома со помош на брис од носот или плунка.

Тестот со кој повеќето од нас ќе бидат запознаени, полимеразната верижна реакција или PCR тестот, е различен. Открива генетски материјал од вирусот. Примероците на PCR се земаат од обучени здравствени работници и се обработуваат во лабораторија од обучени техничари.

Брзи антигенски тестови може да се направат каде било од кое било разумно компетентно лице. Може да добиете резултат за околу 15 минути, во зависност од тестот, наспроти часови до денови за резултат на PCR.

Сепак, брзите антигенски тестови не се толку сигурни како PCR тестовите. Поголема е веројатноста да добиете лажни негативи (тестот покажува дека немате COVID-19 кога имате) или лажни позитивни (тестот покажува дека го имате кога го немате).

Сепак, точноста на брзите антигенски тестови се подобрува ако ги правите кога имате симптоми или во рок од седум дена од потенцијалната изложеност.

Зошто би го користите?
Брзите антигенски тестови се корисни ако сакате брзо да проверите дали имате COVID-19. На пример, можеби ќе ви претстои семеен собир, на кој ќе присуствуваат многу ранливи, постари роднини и сакате да ги заштитите. Може да користите и брз антиген тест ако имате симптоми на COVID-19 и не можете веднаш да направите PCR тест.

Како го изведувате тестот?
Тестовите имаат со инструкции. Мора да ги следите инструкциите за да добиете точен резултат. Во зависност од видот на тестот, ќе соберете примерок од назален секрет или плунка, кој го ставате во хемиски раствор. Потоа го ставате тој хемиски раствор што го содржи вашиот примерок на индикаторски уред – малку како тест за бременост. Ова покажува позитивен резултат преку забележлива промена на бојата.

7 совети за да добиете точен резултат
Еве што да земете во предвид:

Проверете го датумот на истекување . Не користете тест што е истечен рок

Некои тестови треба да бидат на собна температура 30 минути пред употреба. Затоа планирајте однапред
ако користите брис од носот, дувајте го носот пред да го земете примерокот. Ако користите тест за плунка, не јадете или пијте 10 минути пред да го земете примерокот.

Избегнувајте контаминирање на примерокот . Без оглед на тоа кој тест го користите, упатствата може да побараат да исчистите рамна површина; измијте ги или дезинфицирајте ги и исушете ги рацете; и поставете ги ставките за тестирање. Никогаш, никогаш не допирајте го деловниот крај на тампонот (мекиот крај што влегува во вашиот нос) бидејќи ќе го контаминирате.


Следете ги инструкциите за земање примероци до буква. На пример, со брис од носот ќе биде побарано да го ставите брисот за 2 см, да го завртите брисот пет пати и да го направите тоа во двете ноздри. Откако ќе го земете примерокот, тој оди во хемискиот раствор ставете одреден број капки од растворот на уредот за индикатор. Не додавајте дополнително „за среќа“ прочитајте ги резултатите во препорачаното точно време . На пример, инструкциите може да побараат да го прочитате резултатот не порано од 15 минути по додавањето на растворот и не подоцна од 20 минути.

Што значат обоените линии?
Обоени линии на брз антигенски тест за да укажат на позитивен резултат на COVID
Линиите C и T треба да се појават за позитивен резултат на COVID.
Има две обоени линии што треба да ги барате. Едниот е C (контролата). Ова ви кажува дали тестот работи правилно. Другото е Т (тест) или Ag (антиген). И комбинацијата од овие го дава резултатот:

Ако линијата во боја C не се прикаже, тестот е неважечки. Тест комплетот можеби е истечен или не сте го направиле тестот правилно. Ако линијата во боја C се прикажува, а линијата T (или Ag) не, вашиот резултат е негативен (мала е веројатноста да имате COVID-19)
Ако се појават и линиите C и T (или Ag), вашиот резултат е позитивен (најверојатно имате COVID-19).

Што е следно?
Ако добиете негативен резултат и немате симптоми, честитки! Ако имате негативен резултат, но имате симптоми, направете PCR тест за да бидете сигурни. Избегнувајте контакт со други во меѓувреме.

Ако добиете позитивен резултат, следете го што е можно поскоро со PCR тест за да потврдите и во меѓувреме да се самоизолирате.

Извор:vic.gov.au

Претходна објаваОвие четири јадења се најнездрави во светот, особено за оние над 50 години!
Следна објаваДали пиете минерална вода? Клучот е во умереноста!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име