Дома Здравје 6 СИМПТОМИ КОИ УКАЖУВААТ КАТАРАКТА: Заматениот вид е прв меѓу нив, а...

6 СИМПТОМИ КОИ УКАЖУВААТ КАТАРАКТА: Заматениот вид е прв меѓу нив, а стареењето има силно влијание

263
0

Во текот на подолг временски период, катарактата може да предизвика слепило, често поврзано со стареење, но понекогаш може да се развие кај помладите луѓе.

Катаракта е прогресивно, безболно заматување на природната внатрешна леќа на окото што ја блокира светлината, што го отежнува јасното гледање. Во текот на подолг временски период, катарактата може да предизвика слепило. Често се поврзува со стареење, но понекогаш може да се развие и кај помлади луѓе.

Катаракта и како таа влијае на видот

Во нормалното око, светлината влегува и поминува низ леќата. Објективот ја фокусира таа светлина во остра слика на мрежницата, која ги пренесува пораките преку оптичкиот нерв до мозокот. Ако објективот е заматен од катаракта, сликата што ја гледате ќе биде матна. Други очни состојби, како што е миопија, исто така предизвикуваат заматен вид, но катарактата предизвикува некои карактеристични знаци и симптоми.

  1. Симптом на заматен вид

Заматен вид на кое било растојание е најчестиот симптом на катаракта. Вашиот вид може да изгледа намален и заматен. Со текот на времето, како што катарактата се влошува, помалку светлина стигнува до мрежницата. Луѓето со катаракта може да имаат особено потешкотии да гледаат и да возат ноќе.

  1. Блесокот е симптом на катаракта

Друг ран симптом на катаракта е сјајот или чувствителноста на светлина. Може да имате проблем да гледате при силна сончева светлина. Внатрешните светла кои некогаш не ви пречеа, сега може да изгледаат премногу иритирачки. Возењето ноќе може да стане проблем поради отсјајот предизвикан од уличните светла и фаровите кои доаѓаат од спротивна насока.

  1. Катаракта и двојно гледање на едното око

Понекогаш, катарактата може да предизвика двоен вид, познат како диплопија, кога гледате со едното око. Ова е различно од двојниот вид што доаѓа од неправилно усогласување на очите, што би ви овозможило двојно гледање кога гледате со двете очи заедно. Со катаракта, сликите може да изгледаат двојно дури и со само едно отворено око.

  1. Симптом на катаракта е и промената на бојата

Катарактата, исто така, може да влијае на вашиот вид на боја, правејќи некои нијанси да изгледаат измиени. Вашиот вид може постепено да добие кафеава или жолтеникава нијанса. Можеби на почетокот нема да ја забележите оваа промена на бојата. Но, со текот на времето, може да стане потешко да се направи разлика помеѓу сина и виолетова.

  1. Катаракта и „втор поглед“

Понекогаш катарактата може привремено да ја подобри способноста на лицето да гледа одблизу бидејќи делува како посилна леќа. Овој феномен се нарекува „втор поглед“, бидејќи луѓето на кои можеби некогаш им биле потребни очила за читање, откриваат дека повеќе не им требаат.

  1. Честа промена на диоптријата

Честите промени во диоптријата на очилата или контактните леќи може да бидат знак за катаракта. Тоа е затоа што катарактата обично е прогресивна, што значи дека се влошува со текот на времето, што предизвикува видот да се влошува се повеќе и побрзо.

Кој може да добие катаракта?

Катарактата во повеќето случаи е поврзана со стареењето. Повеќе од половина од Американците постари од 65 години имаат катаракта. Бебињата понекогаш се раѓаат со катаракта, наречена и вродена катаракта, или децата може да ги развијат како резултат на повреда или болест. Изложеноста на ултравиолетова (УВ) светлина исто така може да го зголеми ризикот од катаракта.

Што предизвикува катаракта?

Точната причина за катаракта е непозната. Иако ризикот се зголемува како што стареете , факторите кои исто така можат да придонесат вклучуваат: дијабетес, пушење, прекумерна употреба на алкохол, повреда на очите, продолжена употреба на кортикостероиди и продолжено изложување на сончева светлина или зрачење.

Како се дијагностицира?

Катарактата најчесто може да се дијагностицира со офталмолошки преглед. Офталмолог ќе го тестира вашиот вид и ќе ви ги испита очите со помош на микроскоп за да бара проблеми со леќите и другите делови на окото. Зениците се шират за подобро да се испита задниот дел на окото, каде што се наоѓаат мрежницата и оптичкиот нерв.

Операција на катаракта

Ако имате губење на видот предизвикано од катаракта што не може да се коригира со очила или контактни леќи, можеби ќе ви треба операција на катаракта. При операција на катаракта, заматената леќа се отстранува и се заменува со вештачка леќа. Операцијата која се изведува на амбулантска основа е безбедна и исклучително ефикасна за подобрување на видот.

Иновации во хирургијата

Развојот на операцијата на катаракта овозможи да се поправи блискиот и далечниот вид. Хируршките процедури ја минимизираат или елиминираат потребата од очила за читање по операцијата. Конвенционалните „монофокални“ леќи се корисни само за далечинско гледање, што значи дека се уште се потребни очила за читање по операцијата. Мултифокални IOL (интраокуларни леќи) може да бидат опција кај некои пациенти за подобрување на далечината и блискиот вид.

Претходна објаваЦел живот погрешно го користите ЛУКОТ: ОВа никогаш да го правите!
Следна објаваАКО МИСЛЕВТЕ ДЕКА КОСАТА ОПАЃА ПОРАДИ СТАРОСТА ГРЕШКА СТЕ

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име