Дома Psychological advice 6 начини на кои симптомите на депресија се разликуваат кај жените и...

6 начини на кои симптомите на депресија се разликуваат кај жените и мажите

275
0

6 начини на кои симптомите на депресија се разликуваат кај жените и мажите

Мажите и жените доживуваат различни форми на депресија. И покрај тоа што постојат „вообичаени“ симптоми, потребно е да се обрне внимание на различни, за да се разбере самото нарушување, но и на адекватен начин да се пристапи кон лекувањето.

Пред се, важно е да се нагласи дека жените имаат двојно поголем ризик да станат депресивни во споредба со мажите, бидејќи тоа е предизвикано од генетско наследство, хормонски процеси, но и нарушувања кои предизвикуваат чести промени на расположението, што на крајот доведува до депресија.

Сепак, она што им оди во прилог на жените е подобро справување со емоциите, бидејќи тие се повеќе склони да зборуваат за проблемите што ги имаат, за разлика од мажите кои често ќе го негираат постоењето на проблеми. Еве што ги прави сите различни кога станува збор за депресија.

Жените повеќе размислуваат кога се депресивни

Кога се депресивни, жените се повеќе склони да размислуваат за сè негативно што им се случило, продлабочувајќи го самиот проблем. Ова често значи прекумерна самокритика, плачење без очигледна причина, но и префрлање на вината и одговорноста врз себе. Наместо да си помогнат, тие создаваат само поголем проблем, додека мажите се обидуваат да го одвлечат вниманието од проблемот, што во овој случај им олеснува да се справат со ситуацијата.

Мажите имаат поголема веројатност да консумираат алкохол и други опијати кога се депресивни

Мажите генерално се повеќе склони да пијат и конзумираат други опијати, за да ги сокријат своите проблеми. Од друга страна, посегнуваат по него само кога ситуацијата е многу лоша или во крајно вознемирени периоди. Мажите ќе додадат коцкање, незаштитен секс или брзо и несовесно возење. Сето ова ќе го зголеми нивото на депресија правејќи ги лути и агресивни, што на крајот создава нови проблеми.

Жените различно реагираат на стресни ситуации

Жените се со поголема веројатност да станат депресивни како резултат на реагирање на стресни ситуации во животот. Истражувањата покажуваат дека стресните ситуации на работа, смртта на членовите на семејството, раскинувањето на врските или губењето на работата имаат многу негативно влијание врз жените, создавајќи дополнително ниво на стрес што предизвикува депресија. Мажите, пак, поинаку се справуваат со стресните животни ситуации, па уште потешко влијаат на нивното ментално здравје.

Кај мажите потешко се препознаваат симптоми на депресија

И покрај фактот дека жените имаат потешки форми на депресија и се почувствителни по природа, депресијата е потешко да се забележи кај мажите, што го отежнува да им се помогне. Ова се должи на нивното потиснување на емоциите, што го отежнува гледањето на некој од симптомите. Често се случува поради доцното откривање на симптомите да настанат тешки форми на депресија.

Жените се со поголема веројатност да имаат нарушувања во исхраната

Депресијата и нарушувањата во исхраната, како што се анорексијата и булимијата, често одат рака под рака, особено кај жените. Често се случува да се појават во исто време, а доста често и да се предизвикуваат. Дополнително, се создаваат напади на паника и опсесивно-компулсивни форми на однесување.

Мажите се повеќе склони да кренат раце на себе

Токму поради претходно споменатите причини, тешкотијата да се забележат симптоми кај мажите, но и негирањето и потиснувањето на емоциите, состојбата може дополнително да се влоши, што доведува до опасни психолошки состојби, кои доведуваат до самоповредување, а во некои случаи и до самоубиство. . Истражувањата покажуваат дека поголем број мажи кои ги извршуваат се должат на недостатокот и неможноста да разговараат со блиски луѓе и со оние кои можат да им помогнат.

Претходна објаваАРИТМИЈА! Овие 3 симптоми не смеете да ги игнорирате!
Следна објава3 здравствени проблеми кои семките од тиква лесно можат да ги отстранат

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име