Дома Psychological advice 5 знаци дека вашата врска е вистинската

5 знаци дека вашата врска е вистинската

259
0

5 знаци дека вашата врска е вистинската

Без оглед на тоа што подразбирате под квалитетна врска, знајте дека не постои такво нешто како совршена врска. Здравото партнерство, односно љубовната врска, претставува категорија за која е многу тешко да се даде универзална дефиниција бидејќи секој пар е различен.

Психолозите со години се обидуваат да го дефинираат најдобриот модел на здрава врска, но практиката секогаш ги негира.

Благодарение на романтичните филмови и романи, многу луѓе имаат погрешна претстава за тоа што е љубов, а поради чувството дека се заљубени на почетокот на врската, тие имаат тенденција да не ги гледаат лошите страни на врската.

Исто така, многумина претпоставуваат дека врската се развива сама по себе, а всушност е потребна многу работа за да биде стабилна и одржлива на долг рок.

Прочитајте подолу што е потребно за да бидете сигурни дека вашата врска е таква. Ова се петте најважни аспекти на силна врска.

 1. Отворена комуникација
  Една од најважните карактеристики на здравата врска е способноста за отворена комуникација. Партнерите треба да бидат способни да зборуваат за тоа како се чувствуваат и да научат како да сочувствуваат еден со друг.

За тоа е потребно да се изгради меѓусебна доверба. Сокривањето на чувствата може да значи дека не сте сигурни како ќе реагира другата личност или дека сè уште не сте научиле како ефективно да комуницирате едни со други. Нездрава врска е онаа во која едниот партнер има потреба да влијае на мислите или однесувањето на другиот. Во оваа ситуација треба да поставите граници. Всушност, здрава врска е онаа во која се почитуваат границите.

 1. Взаемно почитување
  За да функционира врската на долг рок, треба да го слушате партнерот, но и тој да ве слуша вас. Во здрава врска и двајцата партнери треба слободно да ги изразуваат своите мислења, потреби и желби, без страв дека ќе бидат игнорирани, исмејувани или осудувани.

Врската не може да напредува кога нечии чувства или потреби се игнорирани или непочитувани. Компромисот и постојаната комуникација полна со меѓусебно разбирање се клучни за опстанокот на врската на долг рок.

 1. Надминување на несогласувањата
  Несогласувањата и конфликтите се нормална појава во секоја врска. Се случува партнерите да имаат различни преференци, навики, верувања и вредности, поради што често се јавуваат конфликти.

Во некои случаи, конфликтот може да биде знак дека нешто треба да се промени во врската. Паровите кои игнорираат или избегнуваат конфликт ризикуваат трајно да ја оштетат нивната врска. Всушност, начинот на кој тие реагираат на конфликтот е често поважен од самиот конфликт.

Надминувањето на несогласувањата на здрав начин преку разговор и меѓусебно почитување е важна компонента на секоја врска, без разлика дали се работи за пријателска или романтична врска.

Ако несогласувањата често се претвораат во жестоки расправии, можеби е време да го промените начинот на кој комуницирате и да користите наметлива комуникација.

Меѓутоа, ако конфликтот ескалира и не знаете како да го надминете, побарајте помош од психотерапевт или размислете за прекин на таквата врска.

Експертите се согласија: Една особина е пресудна за опстанокот на љубовната врска, знаете ли која?
 1. Меѓусебна интимност
  Без меѓусебна интимност, ниту една љубовна врска не може да опстане на долг рок. Под поимот интимност не се подразбира само сексуална врска, туку и блискост во различни сегменти од животот. Во здрава љубовна врска, партнерите треба отворено да разговараат за нивните емоционални и физички желби и потреби, што бара внимание и постојана комуникација.

Исто така, за да опстане врската, треба да остават простор за различни активности кои не го вклучуваат другиот. Затоа, слободата за која зборуваме овде подразбира навики и потреби кои партнерите не ги делат, како што се практикување различни хоби, излегувања со одделни пријатели и слично. Партнерите не мора постојано да бидат физички заедно, бидејќи тоа не е природно. Слободата, односно способноста за индивидуално изразување е главниот предуслов за долга и стабилна врска.

 1. Взаемна доверба
  Во здравите врски, партнерите си веруваат еден на друг. Да имате доверба во некого значи дека верувате во неговата доследност и добронамерност во неговите активности и имате моќ да ги предвидите неговите следни чекори врз основа на споделени искуства.

Нездрава врска е онаа во која едниот партнер е љубоморен секогаш кога другиот разговара или поминува време со трето лице.

Ако едниот партнер бара од другиот да не разговара или целосно да ја прекине комуникацијата со трето лице, тоа значи дека нема доверба во таа врска, што може трајно да ја оштети врската. Исто така, неможноста да се развие доверба во односите со другите може да предизвика чувство на изолација и исклучување од светот, што често е придружено со депресија, апатија или анксиозност.

Во овој случај, побарајте помош од психотерапевт или најдете начин да ја прекинете таквата врска.

Претходна објаваГнојна ангина – симптоми кај деца и возрасни, што ја предизвикува и третман
Следна објаваМадрид, градот во кој сонцето никогаш не заоѓа

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име