Дома Психолошки совети 3 грешки кои ги прават луѓето кои сакаат да запознаваат нови луѓе...

3 грешки кои ги прават луѓето кои сакаат да запознаваат нови луѓе и да се дружат

545
0

На некои им е полесно да се дружат и да запознаваат нови луѓе. Но, сосема е нормално запознавањето да станува потешко со возраста.

Постојат неколку причини за тоа, а сите тие се поврзани со промените кои се случуваат во текот на животот. Повеќе обврски, различни навики и желби и генерално различниот начин на живот нè наведуваат да имаме помалку можности да запознаваме луѓе како што старееме.

Но, покрај овие промени, од запознавање нови луѓе нè одвраќаат и одредени заблуди. Епизодата од подкастот „Добро и добро“, посветена на стекнување пријатели во зрелоста, зборуваше за трите најчести заблуди кога станува збор за наоѓање пријатели и запознавање нови луѓе.

Средбата и пријателството е иста работа

Многу луѓе ги запоставуваат пријателите на пријателите и во случаи на дружење со нив често не ја користат можноста подобро да ги запознаат. Исто така, луѓето често мислат дека социјалните мрежи не се одлична алатка за подобро запознавање на луѓето. Но, вистината е токму спротивна. Во зрелоста, одлично е да се сретнете со пријателите за да ви станат и добри пријатели, а социјалните мрежи се одлични за зближување со луѓето што веќе сте ги запознале.

Одржувањето и стекнувањето пријателства е лесна работа

Поради пријателството никогаш не треба да се чувствувате тешко, но тоа е врска кон која треба да се стремите. Студијата објавена во 2009 година во научното списание „Journal of Social and Personal Relationships“ покажа дека луѓето кои мислат дека пријателствата се раѓаат случајно и ако некој има среќа се многу поосамени од оние кои мислат дека пријателството се создава со напор.

Секој треба да има најдобар пријател

Пожелно е секој возрасен да има барем еден пријател на кој може да се потпре во тешки ситуации, но таа личност не мора да добива етикета за најдобар пријател. Исто така, ако имате повеќе луѓе со кои се дружите долго време, на кои можете да сметате и на кои секогаш ќе им помагате, не мора да издвоите еден од нив како најдобар.

Претходна објаваДали станавте апатичен кон работата? Еве како да го промените тоа…
Следна објаваТешко е да заспиете. Техника на дишење која ќе ви помогне да ја победите несоницата

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име