Дома Родители и деца 10 работи што ги прават добрите мајки

10 работи што ги прават добрите мајки

477
0

Веројатно секоја жена ја презеде улогата на мајка со одредени очекувања и верувања за тоа како би изгледала – со идеја да биде добра мајка. Дел од овие очекувања и надежи се резултат на притисокот од нашата околина. Пријателите, семејството, медиумите… Сето тоа се надворешни фактори кои имаат поголемо или помало влијание врз нашите животи.

Поради сето горенаведено, понекогаш е тешко да се следат сопствените, но и туѓите идеи за тоа како треба да се однесуваме ако сакаме етикета на добра мајка.

Постојат различни списоци кои ја дефинираат добрата мајка. Некои од нив велат дека секој ден пристигнува добра мајка за да ги капе децата, да ја исчисти куќата, да готви најздравиот ручек… Велат и дека добрите мајки го поминуваат секој момент со своите деца, дека се бескрајно трпеливи, дека се во животот се одвива точно како што планирале…

Слободно заборавете на овие и слични списоци. Сепак, добрите мајки се нешто друго. Подолу се дадени десет работи што ги прават навистина добрите мајки.

Добрите мајки грешат и не се срамат да признаат дека згрешиле.
Добрите мајки се тука за своите деца кога им требаат.
Добрите мајки ги учат своите деца на важноста на самопочитта.

Добрите мајки им оставаат простор на нивните деца да грешат и да учат од своите грешки.
Добрите мајки ги оставаат своите деца. Можеби не често, можеби не долго, но тие имаат свои активности кои не вклучуваат деца. Имаат време за себе.
Добрите мајки се грижат за себе.
Добрите мајки ги третираат другите со почит и на тој начин даваат најдобар можен пример за своите деца.

Добрите мајки имаат лоши денови.
Добрите мајки се почитуваат себеси.
Добрите мајки им кажуваат на своите деца дека ги сакаат.

Претходна објаваЛекови кои никогаш не треба да се пијат наутро со кафе во исто време
Следна објава7 работи што треба да ги знаете за себе

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име