10 намирници кои помагаат во спречување на рак
Болест на новото време? Дали ние сме виновни за неговото создавање? За жал да. Свесно или не, факт е дека е создаден по човечка вина. Како што одминува времето, ние стануваме се помалку отпорни и имуни, а работите што се случуваат околу нас (зголемено загадување на животната средина, храна со сомнителен квалитет и потекло) не ни одат по нас. Додадете некои од следниве намирници во вашата секојдневна исхрана и спречите рак и други опасни болести!
Лук
Содржи сулфурни соединенија кои можат да го стимулираат имунолошкиот систем да се бори против ракот и има потенцијал да го намали растот на туморот. Истражувањата сугерираат дека е одличен лек во борбата против ракот на желудникот и дека многу ефикасно го намалува ризикот од негова појава.
Брокула
Брокулата може да се нарече и суперхрана , бидејќи ја спречува појавата на рак и треба да се консумира што почесто. Но, бидете внимателни: студиите покажуваат дека е најдобро да се јаде свежа. Имено, ако го готвите во микробранова печка, губи 97% од заштитните својства. Затоа, знаете што да правите!
Бразилски орев
Решивме да се преселиме во Бразил! Што за климата, што за бразилскиот орев! Тој е богат извор на селен, пред кој клетките на ракот посакуваат никогаш да не се родиле! Сега погледнете го ова: студиите покажуваат дека само 200 милиграми селен дневно (количината што се наоѓа во два бразилски ореви) го намалува ризикот од рак на простата за 63%, рак на дебелото црево за 58% и рак на белите дробови за 46%. Доволна причина да се преселите во Бразил? Не? Во ред, можете да го купите во сите продавници за здрава храна и подобри супермаркети.
Агруми
Дневната доза на цитрус (лимон, портокал, грејпфрут, лимета) го намалува ризикот од рак на устата, грлото и желудникот за 50%! Сите за лимонада!
Боровинки
Боровинките го заземаат првото место како овошје со најсилни антиоксиданси. Тие ги неутрализираат слободните радикали, нестабилни соединенија кои можат да ги оштетат клетките и да доведат до разни болести, вклучително и рак.
Артишок
Тие се богат извор на силимарин, антиоксиданс кој може да помогне во спречување на рак на кожата. Видете го супер едноставниот рецепт овде .
Лосос
Истражувањата покажуваат дека ако јадете риба најмалку три до четири пати неделно, го намалувате ризикот од леукемија, миелом и лимфом. Освен тоа, истражувањата покажаа дека конзумирањето на масни видови риби (лосос, скуша, туна, сардина) го намалува ризикот од рак на ендометриумот кај жените.
Киви
Најчесто се споредува со рачна бомба! Имено, тој има вакво влијание врз клетките на ракот. Тоа буквално ги уништува. Содржи антиоксиданси, витамини Ц и Е, лутеин и бакар. Совршено овошје!
Кромид
Исхраната богата со црвен кромид може да го намали ризикот од рак на простата до 50%. За најефикасни резултати, се препорачува да се консумира свеж. Од пазар, од продавница или од вашата градина – не е важно, се додека редовно го консумирате.
Кисела зелка
Истражувањата покажаа дека при ферментација на кисела зелка се создаваат други соединенија кои имаат антиканцерогено дејство. Ако ви е премногу солено, можете да го измиете во вода, без страв дека ќе изгубите дел од неговите лековити својства.