Јадеме ТОН БАКТЕРИИ поради ГРЕШКАТА која ја правиме кога ја миеме салатата
Само брзо миење?
Колку пати сте извадиле зелен лиснат зеленчук од фрижидер и само да го измиете? Можеби неколку пати сте се запрашале дали е доволно или треба потемелно да го измиете, но на крајот секогаш мислите „Ох, добро сум“. Сепак, без разлика дали се работи за спанаќ, блитва или зелена салата, експертите велат дека најважно е темелно да се измие зелениот лиснат зеленчук. На овој начин ги отстрануваме нечистотиите, пестицидите и бактериите кои можат да бидат штетни за здравјето.
Зелениот лиснат зеленчук најдобро се мие во ладна вода. Исто така, најважно е да го измиете пред да го исечете зеленчукот. Многу луѓе ја прават оваа грешка, поради што бактериите и пестицидите се пренесуваат однадвор кон внатре. Покрај тоа, не е тајна дека многу луѓе немаат навика да ги мијат рацете пред да го мијат зеленчукот, а ова е уште еден начин да се спречи пренесувањето на нечистотија и бактерии.
Отстранете ги оштетените или лигавите делови и внимателно исплакнете го зеленчукот со ладна вода. За да ги отстраните остатоците од почвата, најдобро е да го потопите лиснатиот зеленчук во ладна вода неколку минути. Според американската агенција одговорна за заштита на јавното здравје преку инспекција и надзор за безбедноста на храната, не треба да користите сапун или специјални детергенти.
Ако зеленчукот не го послужувате веднаш, проверете дали е целосно сув пред да го чувате во фрижидер за да спречите раст на бактерии и забрзано расипување. Сувиот зеленчук подолго ја задржува свежината, па затоа е добро да додадете крпа што на овој начин би ја впила вишокот на влага.