Дома Life Што треба да имаме во кутијата за прва помош и домашната аптека?

Што треба да имаме во кутијата за прва помош и домашната аптека?

1102
0

Кога станува збор за прва помош за домашна употреба, не е неопходно да се набави ормар што можеме да го видиме во фирми или јавни установи, бидејќи можеме да чуваме сè на суво и темно место, на пример во фиока. И содржината на домашната прва помош не мора да биде голема.

Но, добро е да ги имате основите потребни за поправка на мала повреда или изгореници во домаќинството.

Избегнувајте да ги чувате лековите во бањата (освен ако не се во алуминиум), бидејќи тоа е просторот што го загреваме и содржината на влага е многу висока, што може да биде штетно за лековите.

Основните лекови за домашна аптека може да се чуваат во кутија или комплет, никогаш во фиока со клуч. Поентата е дека тие се лесно достапни и преносливи.

Најмалку еднаш годишно проверувајте ги комплетите за прва помош и надополнувајте го тоа што сте го потрошиле во меѓувреме, додека лековите треба да се проверуваат на секои шест месеци за да се уверите дека не им е истечен рокот.

Содржина на прва помош:

 • стерилна газа, или стерилен завој за преврска на рани што се става директно на раната – вкупно 4 до 6 парчиња со различни големини
 • растеглив завој за завиткување – 2 до 4 парчиња со различна ширина
 • лента за прицврстување на завојот со лепење, или наменски затворачи
 • триаголен шал за имобилизација
 • пакување обична цик-цак памучна вата
 • средство за дезинфекција (на пример 3% водород пероксид)
 • фластери со различни големини за нега на мали рани, околу 20 парчиња (добијте обични, еластични и водоотпорни)
 • влажни марамчиња за дезинфекција – 4 парчиња
 • влажни марамчиња со сапун – 4 парчиња
 • ПВЦ ракавици – 2 пара
 • медицински ножици
 • пинцети
 • термометар
 • сигурносни иглички – 4 парчиња
 • антибиотска маст или прашок за површни рани

Содржина на оптималната домашна аптека:

 • лекови за намалување на температурата и ублажување на болката на база на ацетилсалицилна киселина, на пример Андол
 • медицински јаглен за запирање на варење како што се дијареја или надуеност поради запек или труење со храна
 • антиспазмодично против грчеви, тип бускопан
 • раствор за рехидратација во случај на дехидрација поради гастрични вируси
 • капки за нос
 • сируп за кашлица и експекторанс
 • апчиња против алергија
 • Доколку често имате проблеми со суви очи, добро е да имате капки за очи, т.н. вештачки солзи
Претходна објаваПетминутна едноставна вежба за ослободување од стресот
Следна објаваШест причини зошто треба да пешачите после оброците

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име