Дома Здравје Што треба да знаете за салмонела и салмонелоза? 5 најважни чекори во...

Што треба да знаете за салмонела и салмонелоза? 5 најважни чекори во превенцијата

286
0

По новиот случај на салмонела и повлекувањето на јајцата од областа за пребарување, што е важно да знаете за салмонелата?

Акутните цревни заболувања се меѓу најчестите заразни болести во светот. Најголема зачестеност на бактериски цревни инфекции е од мај до октомври; заедно со кампилобактериозата, салмонелозата е најчеста бактериска цревна инфекција кај луѓето во развиениот свет.

Родот Salmonella припаѓа на семејството на бактерии Enterobacteriaceae. Салмонелата се грам-негативни бактерии во форма на шипки распространети низ целиот свет (во почвата, водата, дигестивниот систем на домашните и дивите животни, влекачите, птиците и инсектите). Нивната класификација е сложена бидејќи овие микроорганизми се дефинирани според серотипот, а не само според видовите.

Салмонелата е термолабилна, па кога се користи, на пример, микробранова печка, тие се уништуваат по 3 минути на 80 степени Целзиусови . Местото каде салмонелата влегува во телото е дигестивниот систем (феко-орален начин на пренос). Изворите на инфекција се вода (загадена со измет), школки (поради загадена вода), млеко и млечни производи (поради несоодветна пастеризација, непрофесионално ракување и сл.), јајца, месо и месни производи (поради контаминација при преработка) и домашни миленици (на пр. желки и влекачи).

Патогени може дополнително да се пренесат од столицата преку храна и вода. Бидејќи носителите на микроорганизми и пациентите се важен извор на инфекција, тие не треба да ракуваат со храна и треба строго да се придржуваат до хигиенските мерки .

За развој на болеста кај здрави луѓе, потребно е преку устата да се внесат голем број бактерии (105-108 микроорганизми на грам храна).

Салмонелоза: симптоми и третман

Салмонелозата клинички се манифестира како: гастроентеритис, цревна треска и септичен синдром. Гастроентеритисот е најчеста манифестација на инфекција предизвикана од салмонела. По ингестијата, главоболка, гадење, дијареа, повраќање и абдоминална болка со умерено покачена температура се појавуваат во рок од 8-48 часа.

Примероци за микробиолошка дијагноза на салмонелоза се столицата (т.н. копрокултура), повраќаните маси и сомнителната храна. Доколку постои сомневање за проширена форма на болеста, се земаат примероци од крв или секундарно зафатен орган (CSF, спутум, точкаст). Типизацијата на антигенот ни кажува за кој серотип на бактерии станува збор, што е од суштинско значење за епидемиолошкото следење на болеста.

Третманот на салмонелоза е симптоматски во форма на замена на изгубената течност и електролити. Антибиотската терапија не се препорачува за инфекции со салмонела бидејќи може да ја продолжи болеста и да предизвика хронична состојба.

Како да се спречи?

Салмонелозата може да се зарази директно или индиректно, преку контакт со бројни видови заразени животни, прехранбени производи добиени од овие заразени животни и нивните секрети . Луѓето најчесто се заразуваат со конзумирање на контаминирани пилешки јајца и пилешко, но и поради нехигиенско подготвување на храната и преку нечист прибор и друга контаминирана храна.

По преболувањето на салмонелозата, човекот обично е носител на микроб околу два месеци , па во тој период треба да се зајакне личната хигиена, особено по дефекацијата.

Претходна објаваДали те болат колената? Спречете го артритисот со само една важна промена
Следна објаваАко сакате поздраво срце, направете три едноставни промени

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име