Многу научни студии во последните години ги потврдија неговите здравствени придобивки
Вкусен зачин со изненадувачки својства . Бројни научни студии во последните години ги потврдија неговите здравствени придобивки , но што точно се случува со телото ако земеме една кафена лажичка дневно ?
Циметот е еден од најпознатите и најкористените зачини во светот поради неговата непогрешлива арома и вкус, погоден за ароматизирање на различни видови храна , особено слатки .
Традиционално се користел не само за правење парфеми , туку и за зачувување на храната и како вистинска природна „ дрога “.
Порано само искуството на древните популации можеше да ги доживее придобивките од циметот, но сега современите научни истражувања го потврдија она што е веќе познато : овој зачин е вистински концентрат на здравјето , особено ако се користи умерено, но постојано …
Еве, тогаш, генерално препорачаната доза е една лажичка цимет дневно. Овој зачин е богат со влакна и минерални соли важни за нашето тело, како што се калциум и железо .
Ефектите што ги има врз нашето тело за кратко време се исклучителни и може да се сумираат на следниов начин:
Го подобрува варењето и ја олеснува работата на цревата
Го потиснува гадењето , особено ако се зема во форма на билен чај
Го регулира нивото на шеќер во крвта
Ја подобрува циркулацијата
Ја дезинфицира храната на која се посипува и на тој начин спречува размножување на бактерии и вируси
Ја намалува болката, особено оние предизвикани од артритис , но и од менструалниот циклус
Ја ублажува болката во грлото
Ја подобрува меморијата и когнитивните функции
Го зајакнува имунолошкиот систем
Спречува формирање на канцерогени клетки
Дава енергија и го ревитализира телото
Придонесува за согорување на мастите , а со тоа и за отстранување на вишокот килограми
Идеи за консумирање цимет во прав:
Ако немате идеја да консумирате по една лажичка цимет во прав секој ден , можете едноставно да го користите секое утро со тоа што ќе го додадете во кафето , чајот , млекото или зеленчукот .
Погоден е и за подготовка на фрапе или смути од овошје и зеленчук , а може да се конзумира во вида голтка по голтка , дури и после главните оброци .
Ако сакате да го земете на многу едноставен начин, на крајот можете да го додадете во една лажица мед или друг природен засладувач .