Дома Health Што предизвикува пневмонија

Што предизвикува пневмонија

417
0

Што предизвикува пневмонија

Оваа болест е најопасната болест на респираторниот систем и може да биде предизвикана од различни микроорганизми

Се јавува во сите возрасти.

Пневмонија е инфекција која предизвикува воспаление на воздушните кеси во едното или двете бели дробови, полнејќи ги со течност или гној, предизвикувајќи кашлица со флегма, треска, отежнато дишење.

Оваа болест е најопасната болест на респираторниот систем и може да биде предизвикана од различни микроорганизми, вклучувајќи бактерии, вируси и габи.

Кој може да се разболи
Се јавува на сите возрасти, особено кај луѓе со разни хронични заболувања и оштетување на имунолошкиот систем. Тежината на пневмонијата може да биде блага, па дури и опасна по живот. Најсериозен е за новороденчиња и мали деца, лица постари од 65 години, како и за оние со здравствени проблеми или ослабен имунолошки систем.

Многу бактерии можат да предизвикаат пневмонија, а најчести меѓу нив се бактериите и вирусите во воздухот што го дишеме. Нашите тела обично ги спречуваат овие бактерии да ги инфицираат белите дробови, но понекогаш тие можат да го совладаат имунолошкиот систем, дури и ако општото здравје на една личност е генерално добро.

Предизвикувачки агенси на пневмонија
Бактерии – Најчеста причина за бактериска пневмонија е Streptococcus pneumoniae. Овој тип на пневмонија обично се јавува по настинка или грип и може да влијае на еден дел од белите дробови, предизвикувајќи состојба наречена лобарна пневмонија;

Организми слични на бактерии – Бактеријата микроплазма на пневмонија исто така може да предизвика пневмонија. Бидејќи болеста се манифестира преку благи симптоми, од пациентот не се бара да се одмора во кревет;

Габи – Еден вид на воспаление предизвикано од габи е најчест кај луѓе со хронични здравствени проблеми или ослабен имунолошки систем;

ДАЛИ БОЛИ ПНЕВМОНИЈАТА Докторот открива како да разликувате пневмонија од настинка

Вируси – Некои вируси кои предизвикуваат настинки и грип, исто така, може да предизвикаат пневмонија, особено кај деца помлади од 5 години. Вирусната пневмонија е обично блага, но во некои случаи може да предизвика многу сериозна состојба, како што е вирусот СОВИД-19, кој главно предизвикува пневмонија и може да доведе до состојба која е ризична за здравјето на пациентот.

Времетраење
Според времетраењето, се разликуваат акутна пневмонија (ненадеен почеток, кој не трае подолго од три недели и се подложува на адекватен третман) и хронична пневмонија (долготрајна, продолжена, која трае подолго од шест месеци).

Аспирационата пневмонија е посебен вид на пневмонија која се јавува кога вдишува течност или туѓо тело како храна (која често содржи различни бактерии) навлегува во белите дробови и предизвикува воспаление.

Претходна објаваПрекрасни меки и вкусни лебчиња со маслинки
Следна објаваПојадокот е важен: што треба и што не треба да се јаде

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име